Kulla hind jätkab tõusu

PM Majandus
Copy
Kullakang paberraha taustal
Kullakang paberraha taustal Foto: Eero Vabamägi

Üks troiunts kulda maksab 1785 USA dollarit, mis on kõrgeim hind umbes kuu aja jooksul. Väärismetallide hinna arengut on positiivselt mõjutamas kaks praegust arengut.

 

Kulla hind tõusis taas, jätkates seega eelmiste kauplemispäevade tõusu. Õhtuks tõusis troiuntsi (umbes 31,1 grammi) hind üle 1785 USA dollari. See on kõrgeim tase umbes kuu aja jooksul. Hõbeda hind jätkas samuti tõusu ja on veidi alla 20,5 dollari, mis on samuti viimase kuu kõrgeim hind.

Väärismetallid saavad praegu toetust kahelt poolt, mis on omavahel seotud. Ühest küljest on dollar juba mitu päeva nõrgenenud ning teisest küljest on USA Föderaalreservi kõrged intressiootused viimasel ajal mõnevõrra langenud. Vähenevad intressimäärade ootused nõrgestavad dollarit, sest need muudavad investeeringud USA valuutasse vähem atraktiivseks.

Mõlemad arengud avaldavad kulla hinnale toetavat mõju. Esiteks seetõttu, et kuld on rahvusvaheliselt kaubeldav USA valuutas. Kui dollari kurss langeb, peavad sellest huvitatud isikud, kes maksavad teistes vääringutes, vahetuskursi tõttu kulla eest vähem kulutama. Lisaks sellele kaotab intressimäärade ootuste langedes kaalu oluline argument kulla ja hõbeda vastu. Väärismetallid on populaarsed inflatsiooni ja kriiside vastu, kuid need ei anna jooksvat tulu nagu fikseeritud intressiga väärtpaberid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles