Moldova saab Euroopa Liidult 50 miljonit eurot

Copy
Moldova lipp.
Moldova lipp. Foto: Vladislav Culiomza

Euroopa Komisjon teatas esmaspäeval, et eraldas Moldovale 50 miljoni euro ulatuses Euroopa Liidu makromajanduslikku rahaabi, millest 35 miljonit eurot moodustavad soodustingimustel pikaajalised laenud ja 15 miljonit eurot toetused.

«Jätkame koos oma rahvusvaheliste partneritega Moldova toetamist kriisist ülesaamisel ning tingimuste loomisel tulevaseks õitsenguks ja stabiilususeks,» tsiteeritakse Euroopa Komisjoni kommünikees Euroopa Komisjoni majandusvolinikku Paolo Gentilonit.

Komisjoni dokumendis selgitatakse, et tegemist on esimese väljamaksega Moldovale uue makromajandusliku finantsabi raames, mille otsus jõustus 18. juulil 2022 ning se kehtib kaks ja pool aastat.

Brüssel täpsustas, et see abi «on osa suuremast toetusprogrammist Moldovale EL-i ja rahvusvaheliste rahastajate poolt, et aidata tal üle elada arvukad kriisid».

Euroopa Komisjon märkis, et vaatamata sellele, et Moldova on üks Euroopa vaesemaid riike, võttis see elaniku kohta vastu kõige rohkem Ukrainast lahkujaid. Ukraina sündmused viisid EK hinnangul «oluliste kaubandushäireteni, mis mõjutasid Moldova välispositsiooni, ning kasvav inflatsioon õõnestas selle niigi haavatavaid majandusväljavaateid veelgi».

Brüssel usub, et EL-i makromajanduslik finantsabi peaks aitama Moldoval täita kiireloomulisi rahastamisvajadusi ja säilitada üldine makromajanduslik stabiilsus. Euroopa Komisjoni hinnangul toetab see ka reformide edasist elluviimist mitmes esmatähtsas valdkonnas.

Komisjoni kommünikees osutatakse Chişinău «kiiduväärt pingutustele» täita makromajandusliku finantsabi esimese osa saamiseks kolm tingimust. Jutt oli korruptsioonivastase võitluse ja õigusriigi tugevdamisest, finantssektori juhtimisest ning energiasektori reformimisest, et suurendada riigi energeetika stabiilsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles