Leedu lihtsustab välismaalaste töölevõttu

Copy
Leedu pealinn Vilnius.
Leedu pealinn Vilnius. Foto: Mstyslav Chernov

Alates augustist muutub Leedus välismaalaste töölevõtmise kord – vähendatud on nõudeid nende seaduslikuks töölevõtmiseks.

Varjupaigataotlejail ja ebaseaduslikult saabunud välismaalastel lubatakse tööle minna või tegutseda füüsilisest isikust ettevõtjana 12 kuud pärast nende registreerimist Leedu rändeteabesüsteemis. Need isikud peavad saama tööhõiveameti loa.

Leedus kõrghariduse omandanud välismaalased saavad taotleda Leedus tähtajalist elamisluba 10 aasta jooksul pärast lõpetamist, mitte kahe aasta jooksul, nagu see oli varem. Ajutise kaitse saanud välismaalastel ei ole tal vaja tööhõiveameti luba saada.

Ukraina kodanikelt, nende pereliikmetelt ja kodakondsuseta isikutelt, kes elasid Ukrainas, kuid lahkusid sealt Venemaa sõjalise tegevuse tõttu, tööhõiveameti luba ei nõuta. See erand kehtib juhul, kui välismaalane taotleb elamisluba töötamise alusel.

Välismaalane saab Leedu tööviisat taotleda ainult välisriigis diplomaatilises esinduses ning elamisluba töötamise alusel nagu senigi Leedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles