SEB: esimesel poolaastal kasvas keskmine väikelaenu summa viiendiku võrra

Copy
SEB pank.
SEB pank. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

SEB statistika näitab, et mullu esimese poolaastaga võrreldes kasvas selle aasta alguses keskmine väikelaenu summa ligi 20 protsendi võrra, ulatudes peaaegu 5500 euroni. Kokku kasvas tänavu aasta esimeses pooles väljastatud väikelaenude maht ligi 25 protsenti ja uusi lepinguid sõlmiti kuus protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

«Väikelaenu võetakse eelkõige oma elamustingimuste parandamiseks – kodu remondiks ning kodutehnika ja sisustuse uuendamiseks ehk väikelaenu taotlemine on klientide jaoks jätkuvalt läbimõeldud ja kaalutletud otsus. Üldise hinnatõusu ja eriti ehitushindade kallinemise tõttu on laenuvõtjad pidanud samade toodete ostmiseks tegema suuremaid kulutusi, mistõttu on väikelaenu keskmine summa aasta jooksul suurenenud ligikaudu 20 protsendi võrra. Selleks, et suuremad laenusummad oleksid igakuiselt jõukohasemad tasuda, võetakse laenu ka pikemaks perioodiks. Keskmine väikelaenu tähtaeg on pikenenud kolmelt aastalt neljale,» ütles SEB erakliendi segmendi müügijuht Evelin Koplimäe.

Balti riikide võrdluses oli keskmine väikelaenu summa esimesel poolaastal kõige suurem Leedus, ulatudes ligi 6 300 euroni. Järgnesid Läti 5 700 ja Eesti 5 500 euroga. Kõigis kolmes riigis sõlmiti leping keskmiselt neljaks aastaks. Laenutaotleja oli nii Eestis kui ka lõunanaabrite juures keskmiselt 40-aastane või mõned aastad vanem ning väikelaenu võtsid pisut enam mehed kui naised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles