Uuring: veerand töötajatest on juba küsinud või kavatseb küsida palgatõusu

Copy
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks

15 protsenti Eesti inimestest juba on ja 12 protsenti plaanib paluda palgatõusu, et kompenseerida inflatsiooni ja elukalliduse tõusu. 15 protsenti ei nõua kõrgemat palka, sest teab, et ei saa seda niikuinii ning viis protsenti lihtsalt ei julge palka juurde küsida, selgus Citadele panga tellitud uuringust.

Küsitlusele vastanutest 58 protsenti pole endale inflatsiooni ja elukalliduse tõusu kompenseerimiseks palgatõusu nõudnud. 38 protsenti märkis, et ei ole seda lihtsalt teinud, 15 protsenti märkis, et ei ole seda teinud, kuna teab, et see pole võimalik ja viis protsenti vastanutest ei julge seda teha. Kõikidest vastanutest kuus protsenti märkis, et on iseendale tööandja.

Praeguse elukalliduse juures on positiivne see, et 15 protsenti töötajatest on juba võtnud julguse palgalisa küsida ning pea sama palju ehk 12 protsenti kavatseb seda teha. Isegi kui küsimisele palgatõusu ei järgne, annab see tööandjale signaali, et see on midagi, millele tööandja peaks rohkem mõtlema.

Citadele panga tellitud küsitlusest tuli taas välja trend, et mehed on julgemad palgalisa nõudma. Kui palgatõusu on juba küsinud 18 protsenti meestest, siis naiste puhul 12 protsenti. Kõrgemat tasu plaanib nõuda 15 protsenti meestest, kuid vaid kümme protsenti naistest. Neist, kes pole palgatõusu küsinud, sest ei julge seda teha, oli vaid üks protsent mehi ja üheksa protsenti naisi.

Palgatõusu-teemaline küsitlus korraldati ka Lätis ja Leedus ning kui üldjuhul olid tulemused küllaltki sarnased, siis Läti inimesed eristusid selgelt kui kõige vähem varmamad palgalisa nõudma.

Lätis on kõrgemat palka juba küsinud või kavatseb seda teha kõigest 19 protsenti vastanutest (Eestis ja Leedus 27 protsenti). Palgatõusu pole küsinud erinevatel põhjustel tervelt 70 protsenti inimestest (Eestis 58 ja Leedus 60 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles