Puidu hind kukub, kuid ostjaid ikka napib (7)

Erkki Erilaid
Copy
Toftani Osula saeveski jämepalkide liin. Praegu veel tellimusi natuke on, kuid pole välistatud, et millalgi katkevad needki.
Toftani Osula saeveski jämepalkide liin. Praegu veel tellimusi natuke on, kuid pole välistatud, et millalgi katkevad needki. Foto: Mihkel Maripuu

Maailmaturul on puit viimastel kuudel järsult odavnenud. Nasdaqi puiduindeks on langenud märtsiga võrreldes enam kui kaks ja pool korda. Puit maksab maailmas nüüd vaid viiendiku rohkem kui enne pandeemiat, mille ajal hakkas puit kiiresti kallinema.

Eestisse jõudis hinnalangus aga alles juunis ja juulis odavnemine jätkus. Ehituspoodides on puidu hind kukkunud kuni viiendiku võrra ja need, kes kevadel ehituste kallinemise tõttu oma plaanid edasi lükkasid, võivad nüüd sammud saekaatrisse või poodi seada. Kuid hullumeelne inflatsioon, sõda ja majanduslanguse oht kärbib ostjate ehitushimu enamgi kui puidu kõrge hind.

Eesti saekaatrites on elu praegu keeruline: puidu hind kukub, samas kui tellimused kaovad. Toftani saetööstuse juhi Martin Arula sõnul on puiduturg kiires languses. «On isegi oht, et töö seiskub pea täielikult,» märkis Arula.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles