Päikesepaneelide sobivust tuleb enne paigaldamist hoolega analüüsida (1)

BNS
Copy
Päikesepaneelid eramaja katusel.
Päikesepaneelid eramaja katusel. Foto: Elmo Riig

Tallinna Tehnikaülikooli teadur Taavi Raadik leiab, et enne päikesepaneelide paigaldamist oma kodule tuleks hoolega analüüsida, millised paneelid ja paigaldus on majapidamisele kõige sobivamad.

Päikesepaneelide paigaldamisel on mitu erinevat võimalust. Eestis paigalatakse kliima tõttu kõige enam paneele viilkatustele.

«Ideaalis võiksid paneelid olla 41-kraadise nurga all ning asuda lõuna pool,» selgitas Raadik pressiteates. Paneelide põhja poole paigaldadmisel need sisuliselt elektrit ei tooda.

Paneele paigaldatakse ka lamekatustele, nii suurtele tööstushoonetele kui ka kortermajadele. Lamekatuste eeliseks on see, et neid on võimalik sättida lõuna suunda ning ideaalse nurga all. Maapinnale paigaldatud päikesepaneelidega on üles ehitatud päikesepargid ning seda meetodit kasutatakse ka juhul, kui puudub võimalus paneele katusele paigaldada.

Ideaalis võiksid paneelid olla 41-kraadise nurga all ning asuda lõuna pool.

Taavi Raadik

Raadik leiab, et näited, kus päikesepaneelid on paigaldatud maja fassaadidele ning rõdupiireteks on ühed efektiivsemad lahendused, kuna päikese jälgimisesüsteem võimaldab paneelidel püüda päikest vastavalt päikese liikumisele.

«Selline süsteem on efektiivne – päikselisematel hetkedel võib see toota 30 protsenti rohkem elektrienergiat kui fikseeritud süsteemid,» lisas ta.

Efektiivsus sõltub enamasti liigist ehk päikesepatarei efektiivsust näitab see, mitu protsenti talle langevast päikeseenergiast suudab paneel elektrienergiaks konverteerida. Sealhulgas on Raadiku sõnul päikesepaneelide paigaldamisega võimalik vähendada ligi 60 protsendi võrra aastaseid elektrikulusid.

«Praeguste elektrihindade juures võib see investeering end ära tasuda umbes seitsme aasta pärast,» märkis Raadik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles