Tänane tööseadusandlus takistab kaugtööd

BNS
Copy
Kukkumise lugemine tööõnnetuseks sõltub sellest, kas töötaja täitis tööülesandeid või mitte.
Kukkumise lugemine tööõnnetuseks sõltub sellest, kas töötaja täitis tööülesandeid või mitte. Foto: Panthermedia/Andriy Popov

Finantsinspektsiooni juhatuse liikme Siim Tammeri hinnangul vajab Covid-19 piirangute tõttu kasvanud kaugtöö osakaalu hüppeline kasv töösuhete regulatsiooni täpsustamist, eelkõige selleks, et paremini tagada tööohutusnõuete täitmine.

«Üks olulistest riskidest, mis takistab tööandjal paindlik olema, peitub tegelikult tööõiguses ja tööohutuses, täpsemalt meie tänases seadusandluses, kus tööandjale on laotud vana mudeli kontoritöö tõttu suur koorem tagada kohane töökeskkond. Veelgi enam, vastutada nii töökeskkonna kui seal toimuva eest,» kirjutas Tammer finantsinspektsiooni blogis.

Teisalt on sellise raamistiku taustaks Tammeri sõnul soov kaitsta nõrgemat poolt ehk töötajat. «Seega, kui on selge, et see «nõrgem pool» justkui tahaks paindlikumat töökorraldust, oleks mõttekoht, kuidas seaduseraamat seda soosima panna. Tööandjal on vaja tugevamat ja selgemat juhist, et tööturu trendidega kaasa minna selleks, et see trend talle hilisemates vaidluses karuteenet ei teeks,» selgitas Tammer.

Kes vastutab, kui töötaja töötab kodukontoris ja selg jääb haigeks, teeb öösel tööd või muud taolist?

Siim Tammer

«Näiteks, kes vastutab, kui töötaja töötab kodukontoris ja selg jääb haigeks, teeb öösel tööd või muud taolist. Need teemad jõuavad välja kuni sinna, kas oleks vaja muuta ka erisoodustuse käsitlust. Seega on paindliku tööaja korralduses mitmeid ja mitmeid kohti, mida mõtiskleda ja leida ühiskonna nõuetele vastavaid paindlikke lahendusi,» loetles ta küsitavusi.

Finantsinspektsiooni hinnangu seisab ettevõtetel lähiajal ees personalipoliitika põhjalikum analüüs. «Kui üldse on paslik rääkida viiruse positiivsetest mõjudest, siis üheks selliseks on kindlasti tööturu trendide kardinaalne muutmine. Suhteliselt päeva pealt pidid paljud tööandjad korraldama enda töö ümber, laskma töötajad nii-öelda vabamasse töövormi, ehk koju, maakoju või suisa mõnda teise riiki,» märkis Tammer.

Määravaks sai tema sõnul see, et töö oleks korrektselt ja tähtaegselt tehtud ning töötajad kättesaadavad. «Tänaseks oleme aga seal, et pigem suurema osa töötajate rõõm paindlikust tööajast on uuesti hindamisel ja tööandjad peavad tegema otsused, kas selline «eksperiment» ennast ka tegelikult õigustas või mitte. Kas see on jätkusuutlik või viib hukatusse,» võtts Tammer teema kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles