Kas karuturg on läbi? Juuli oli USA aktsiaturul viimase kahe aasta parim kuu

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Maakler kauplemas New York Stock Exchange (NYSE)  börsil.
Maakler kauplemas New York Stock Exchange (NYSE) börsil. Foto: Michael Nagle

Juuli oli USA aktsiatele viimase kahe aasta parim kuu, tõusis nii S&P kui ka Nasdaqi indeks. Analüütikud näevad selles karuturu lõppu.

USA aktsiate eile lõppenud kolmepäevane tõus tegi juulist S&P 500 aktsiate parima kuu alates 2020. aasta novembrist. Eile tõusis S&P 500 indeks 1,4, Dow 1 ja tehnoloogiaindeks Nasdaq 1,9 protsenti.

See tähendas, et võrdlusindeks S&P tõusis juulis 9,2 protsenti, samas kui Nasdaq tõusis kuuga 13 protsenti. See oli Nasdaqi jaoks viimase kahe aasta suurim tõus.

Seda olukorras, kus inflatsioon saavutasid 41 aasta kõrgeima taseme, SKP vähenes teist kvartalit järjest ja Fed tõstis intressimäärasid veel 0,75 protsenti.

Investorite ootused, et inflatsiooni aeglustumine ja kasvu aeglustumine võivad sundida Föderaalreservi intressimäärade tõstmise plaane leevendama, toetasid aktsiate tõusu kogu kuu jooksul.

«Selle nädala sündmuste kokkuvõte minu jaoks? Veenvad ja vaieldamatult otsustavad tõendid selle kohta, et põhi on käes – 2022. aasta karuturg on läbi,» ütles Fundstrati juhtivpartner ja uuringute juht Tom Lee.

Veenvad ja vaieldamatult otsustavad tõendid selle kohta, et põhi on käes – 2022. aasta karuturg on läbi.

Tom Lee, Fundstrati juhtivpartner ja uuringute juht

Reedel olid tehnoloogiaettevõtete tulud taas fookuses, andes sektorile tõuke nädalavahetusele.

Tehnoloogiaettevõtted näitasid häid tulemusi

Amazon (AMZN) ja Apple (AAPL) olid ühed päeva suurimad võitjad, Amazon tõusis üle kümne protsendi pärast neljapäevaõhtust teise kvartali kasumiaruannet, mis oli oodatust parem.

«Vaatamata jätkuvale inflatsioonisurvele kütuse-, energia- ja transpordikulude osas, teeme edusamme kontrollitavate kulude osas, parandades eelkõige meie võrgu tootlikkust,» ütles Amazoni tegevjuht Andy Jassy.

Juulis tõusid Amazoni aktsiad 27 protsenti, mis on nende suurim kuine tõus alates 2009. aasta oktoobrist.

Apple'i aktsiad tõusid reedel pärast kvartaliaruannet veidi üle kolme protsendi. Apple tegi kolmandas kvartalis 83 miljardit dollarit käivet, mis on ettevõtte kvartali rekord.

«Meie juuni kvartali tulemused näitasid jätkuvalt meie võimet juhtida oma äritegevust tõhusalt vaatamata keerulisele tegevuskeskkonnale. Püstitasime juuni kvartali tulurekordi ja meie installitud aktiivsete seadmete baas saavutas kõigis geograafilistes piirkondades ja tootekategooriates kõigi aegade kõrgeima taseme,» ütles Apple'i finantsjuht Luca Maestri.

Tehnikavaldkonnas ei olnud aga kõik positiivsed, sest Roku aktsia kaotas pärast pettumust valmistavaid kvartalitulemusi 23,1 protsenti, kuna voogedastusmängija jätkas oma 2021. aasta alguses saavutatud pandeemia tipptasemelt langust. Roku aktsia on langenud umbes 85 protsenti viimase 18 kuu jooksul.

Inteli aktsiad langesid reedel samuti kõvasti ehk 8,5 protsenti, kuna kvartalitulemused ei vastanud ootustele. Ettevõtte tegevjuht Pat Gelsinger selgitas seda «väga järsu majanduse kõikumisega».

Trend ei pöördu nii kiiresti

Siiski ei ole kõik investorid nõus arvamusega, et see annab märku karuturu lõpust, kuna kauplejad lakuvad veel haavu.

««Praegu on turg taastunud juuni keskpaiga madalaimast tasemest kümme protsenti,» ütles Trusti turu peastrateeg Keith Lerner. «Kuid arvestades majanduse langust ja tuluriskide jätkuvat kasvu, on meie seisukoht, et S&P 500 lähiaja tõus on kolm kuni kuus protsenti (4200-4300) võrreldes praeguse 4070 tasemega.»

«Juuni keskpaiga madalaima taseme lähedal arutasime, et me ei müü aktsiaid, arvestades turu ülemüüdud seisu,» rääkis Lerner. «Pärast seda on aktsiakapitali taastunud, kuid meie seisukoht on, et lähiaja tõus on piiratud, mistõttu oleks nende investorite jaoks, kes on oma pikaajalistes eesmärkides aktsiatesse liiga palju panustanud, mõistlik koht riski vähendamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles