Gazprom peatas gaasitarned Lätile, kuid Vene gaasi tuleb siiski

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Gazpromi gaasitarned Lätti on tänasest lõppenud.
Gazpromi gaasitarned Lätti on tänasest lõppenud. Foto: Anatoly Maltsev

Vene gaasihiid Gazprom teatas täna hommikul, et peatas gaasitarned Lätile. Gazprom pole aga ainus tarnija, kes Lätile Vene gaasi müüb.

«Täna peatas Gazprom gaasitarned Lätile ostutingimuste rikkumise tõttu,» teatas kompanii.

Statistika andmetel tarnis Gazprom 2020. aastal Lätile 1,622 miljardit kuupmeetrit gaasi ja 2019. aastal 1,664 miljardit kuupmeetrit.

Gazpromil on alternatiiv

Gazprom pole siiski ainus Vene gaasitarnija, kes Lätile gaasi müüb. Läti gaasifirma Latvijas Gāze juht Aigars Kalvītis ütles, et Venemaalt ostetakse taas gaasi ja selle eest makstakse rublade asemel eurodes.

Läinud kuul tarniti Lätile Venemaalt umbes üks teravatt-tund maagaasi, kuid seda ei ostetud Gazpromilt, ütles Kalvītis, kuid keeldus täpsustamast, kes uus varustaja on.

«Latvijas Gāze ostab praegu gaasi, kuid mitte Gazpromilt,» lausus ta, lisades, et firmal on Venemaal teine varustaja, kelle nime ei avaldata, sest see on «äriteave, mida me ei saa avalikkuses arutada».

Vene gaasitarne Lätile on alates Moskva kallaletungist Ukrainale olnud korduvalt häiritud ja peatatud. Alates juuni keskpaigast on see kasvanud.

Läti seim kiitis juulis heaks energiaseaduse muudatuse, millega keelatakse maagaasi import Venemaalt alates 1. jaanuarist 2023.

Gazprom mängib terve Euroopaga

Gazprom vähendas kolmapäeval tarneid Euroopasse gaasijuhtme Nord Stream kaudu umbes 20 protsendile selle läbilaskevõimest.

Esmaspäeval lubas Vene riiklik gaasifirma vähendada tarneid 33 miljoni kuupmeetrini päevas ehk pooleni sellest kogusest, mida saadeti Euroopasse pärast 10 päeva kestnud hooldustöid.

Euroopa Liidu riigid on süüdistanud Venemaad tarnete vähendamises kättemaksuks lääne sanktsioonide eest Venemaa vallandatud sõja tõttu Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles