Peaminister kutsus hispaanlasi energiasäästmise nimel lipsust loobuma (1)

Copy
Lipsuta Hispaania peaminister Pedro Sánchez tegi kontoritöötajatele üleskutse lipsud varna jätta.
Lipsuta Hispaania peaminister Pedro Sánchez tegi kontoritöötajatele üleskutse lipsud varna jätta. Foto: Eduardo Parra

Hispaania peaminister Pedro Sánchez kutsus reedel kontoritöötajaid üles heitma kõrvetava õhutemperatuuri taustal kõrvale oma korrektsuse ja lipsud varna jätma.

 

Hispaania kurikuulsat kuuma kliimat arvestades ärgitas Sánchez kontoritöötajaid järgima tema enda lipsuvaba eeskuju, pannes nii mõnegi kulmu kergitama.

«Te näete, et ma ei kanna lipsu,» ütles Sánchez laialt naeratades, osutades Madridi pressikonverentsil oma avatud kaelusega särgile.

Peaministri sõnul säästaks mõnevõrra mugavam tunne energiat, kui selle tulemusena kasutataks vähem konditsioneeri.

«See tähendab, et me kõik saame energiat säästa,» ütles ta, lisades, et palus kõigil ministritel ja riigiametnikel lipsude kandmisest loobuda ning loodab ka erasektorilt selle eeskuju järgimist.

Hispaania valitsus kavatseb esmaspäeval vastu võtta «kiireloomulisi» energiasäästumeetmeid «kooskõlas sellega, mida teised Euroopa riigid teevad», ütles Sánchez üksikasju täpsustamata.

Moskva sissetungi järel Ukrainasse avaldas Euroopa Komisjon mais 210 miljardi euro suuruse plaani, mille sihiks on suurendada taastuvenergia tootmist ja kärpida energiatarbimist, et teha lõpp sõltuvusele Vene gaasist.

Hispaania võimud on rakendanud mitmeid meetmeid, sealhulgas soodustanud kaugtööd ja piiranud suvel kontorites konditsioneeri ja talvel radiaatorite kasutamist.

27 EL-i riiki leppisid teisipäeval ka kokku, et vähendavad ajavahemikus 1. august 2022 kuni 31. märts 2023 oma gaasinõudlust 15 protsenti, võrreldes keskmise tarbimisega viimase viie aasta jooksul.

Mitmed Saksa linnad teatasid sel nädalal, et nad suurendavad jõupingutusi energia säästmiseks. Hannover teatas plaanist pakkuda avalikes basseinides ja spordikeskustes ainult külma dušši ning Berliin lülitab välja oma ajaloolisi monumente valgustavad prožektorid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles