USA naftagigant Exxon teenis ülivõimsa kasumi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Juba Exxon Mobili esimese kvartali hea tulemus ei meeldinud USA presidendile Joe Bidenile, kuid teise kvartali kasum tuli veel suurem
Juba Exxon Mobili esimese kvartali hea tulemus ei meeldinud USA presidendile Joe Bidenile, kuid teise kvartali kasum tuli veel suurem Foto: AFP/SCANPIX

Exxon Mobil teatas täna ajaloo suurimast kvartalikasumist, kuna tõusnud kütusehinnad ja investeeringute kärpimine avaldasid mõju.

 

USA suurima naftatootja teise kvartali puhaskasum peaaegu neljakordistus aastaga 4,69 miljardilt dollarilt 17,9 miljardi dollarini ehk aktsia kohta 1,10 dollarilt 4,21 dollarini, kirjutab Reuters.

Nafta ja maagaas kallinesid mitme aasta tippu, kuna Lääne sanktsioonid Venemaa vastu lõid juba niigi alavarustatud naftaturgu. Naftast bensiini ja diiselkütuse rafineerimise marginaalid tõusid üle maailma, kannustades ka Shelli ja TotalEnergiese kasumeid.

Juba Exxoni esimese kvartali kasum pani juunis USA presidenti Joe Bidenit ütlema, et Exxon ja teised naftakompaniid lähevad üleilmset kütusekriisi ära kasutades oma kasumitega rasva.

Exxon kasutab lisaraha võla tagasimaksmiseks ja aktsionäridele makseteks. Kolmandal kvartalil maksab ettevõte sama suurt dividendi kui varem ehk 88 senti aktsia kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles