Kinnisvaraarendajad hinnatõusu tõttu projekte pausile ei pane

Copy
Tallinna mereäärsed uusarendused Kalasadamas.
Tallinna mereäärsed uusarendused Kalasadamas. Foto: Sander Ilvest

Eesti kinnisvaraarendusfirmade Bonava, Merko ja Endoveri esindajate sõnul jätkub hoonete ehitamine ja uute projektide ettevalmistus hoolimata keerulisest majandusolukorrast plaanipäraselt.

«Bonava ei ole praegu projekte seisatanud. 2022. aasta esimesel poolaastal alustasime Tallinnas kolme uue projekti müügi ning ehitusega. Tänu arendusprojektide mahukusele Tallinnas, ettevõttesisesele hanketegevusele ning ehituse peatöövõtule oleme saavutanud tarnijate ja alltöövõtjatega mõistlikul tasemel hinnakokkulepped,» kommenteeris Bonava müügi- ja turundusosakonna juhataja Lauri Laanoja.

Olukord Tallinna uute kodude turul ei ole Laanoja sõnul andnud põhjust planeeritud arendustegevust kärpida, kuid sellest hoolimata jälgib ettevõte tähelepanelikult nii sisendhindade kujunemist kui ka turu edasist käekäiku. «Tarbijate kindlustunne näib igati suur, huvilisi projektide vastu on palju. Kuidas elukalliduse võimalik kasv inimeste huvi uute kodude vastu kujundab, näitab tulevik,» lisas ta.

«Kinnisvaraarenduse puhul on oluline silmas pidada, et see on väga pikaajaline protsess. Detailplaneeringu menetlemisest kuni valmis korteri kliendile üle andmiseni võib kuluda kümmekond aastat, ehitusloa saamisest «võtmed-kätte» hetkeni orienteeruvalt kaks aastat. Seega valmistatakse täna ette töid, mille füüsilist valmimist võime näha kõige varem kolme aasta pärast. Projektide ehituse käivitamine sõltub loomulikult konkreetse aja turuoludest,» märkis Merko kommunikatsiooni- ja turundusjuht Kätlin Kaasik.

Endoveri arendus- ja ehitusdirektori Uku Tinti sõnul on ettevõttel suurarendajana kogemusi mitmest majanduskriisist, millest on õpitud ning ka edukalt väljutud. «Praegu läheb kõik plaanipäraselt nii Volta kvartalis Põhja-Tallinnas kui ka Rocca Towersi kõrghoonete kvartalis Haaberstis. Paralleelselt käivad uute arendusetappide projekteerimistööd nii Volta kvartalis, kui Rocca Towersis. Samuti on ettevalmistamisel täiesti uus projekt Viimsis,» tõi ta välja, ent nentis, et ehituse kõrgenenud sisendhind paneb ettevõtte siiski teatud surve alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles