Eesti riigifirma kukkus kahjumisse

BNS
Copy
Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu Tapa depoos.
Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu Tapa depoos. Foto: Marianne Loorents

Venemaa-Ukraina sõja tõttu tänaseks üle poole oma kaubamahtudest kaotanud rahvusvaheline transpordi- ja logistikaettevõte Operail jäi esimesel poolaastal 1,6 miljoni euroga kahjumisse, eelmisel aastal teeniti samal perioodil 2,6 miljonit eurot kasumit.

2022. aasta esimese poolaasta auditeerimata konsolideeritud vahearuande kohaselt langesid Operaili äritulud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 37 miljonilt eurolt 30 miljonile eurole.

Operaili juhatuse esimehe Raul Toomsalu sõnul on olukord raske, aga sellest väljatulemiseks pingutatakse. «Kontserni poolaasta kaubaveo maht Eestis ja Soomes kokku oli 4 miljonit tonni, mida on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 43 protsenti vähem. Põhiliselt on see seotud Venemaa väetiste ja Valgevene naftatoodete transiidi katkemisega, mille põhjustasid Ukraina sõjaga seoses kehtestatud sanktsioonid,» selgitas Toomsalu.

«Samas oli multimodaalsete vedude maht TEU-des 43 protsenti kõrgem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Tegutseme selle nimel, et sanktsioneeritud mahtudele asendust leida ning muuta oma tegevust efektiivsemaks,» lisas ta.

Operaili vagunite rendiäri on aidanud raskes olukorras paremini toime tulla. Kontserni vagunite renditulud olid 2 protsenti kõrgemad võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. 

Toomsalu kinnitusel puuduvad Operailil nii otseselt kui ka kaudselt Venemaa ja Valgevene kliendid ning kõik vagunid on renditud Euroopa ettevõtetele. Kõige enam vaguneid, ligikaudu 30 protsenti, on Eesti klientide kasutuses. Järgnevad ligi 30 protsendiga Leedu, 20 protsendiga Ukraina ja umbes 15 protsendiga Saksamaa kliendid.

Operaili vagunid töötavad lisaks Eestile veel Lätis, Leedus, Soomes, Ukrainas, Kasahstanis, Türkmenistanis, Usbekistanis, Tadžikistanis, Mongoolias ja Hiinas. Geograafia tõttu viibib osa vagunitest ajutiselt ka Venemaal, sest vaguneid kasutatakse rahvusvahelisteks vedudeks ühest riigist teise.

Operaili hinnangul avaldavad sanktsioonid kaubaveo mahtudele aasta teisel poolel veelgi rohkem mõju ning aasta lõpeb tõenäoliselt kahjumiga. «Suudame kindlasti osaliselt kaubaveo mahte taastada ja efektiivsemalt tegutseda ning koostöös Ukraina kolleegidega, Balti riikide ja Poolaga otsime võimalusi, kuidas anda oma panus vilja väljaveole Ukrainast,» toob Toomsalu välja mõne võimaluse, mida aasta teisel poolel realiseerida.

Operail on Eesti riigile kuuluv raudtee-ettevõte, mille põhilisteks ärisuundadeks on kaubavedu, vedurite ja vagunite remont ja ehitus ning veeremi rent. Ettevõte annab tööd 500 inimesele. Kontserni kuuluvad lisaks emaettevõttele ka veeremi ehituse ja remondiga tegelev Operail Repairs OÜ, vagunirendi ettevõtted AS Operail Leasing ja Operail Leasing Finland Oy ning Soome raudteeveoettevõte Operail Finland Oy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles