Uued plaanid: Ragn-Sells tahab ehitada Narva põlevkivituha tehase (3)

BNS
Copy
Ragn Sellsi masin
Ragn Sellsi masin Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ragn-Sells esitas ettevõte Narva linnavolikogule avalduse algatada detailplaneering põlevkivituha väärindamise tehase rajamiseks aastal 2028 Balti Elektrijaama territooriumile.

Ragn-Sells projektijuhi Alar Saluste sõnul on ettevõte olnud kohaliku omavalitsuse ja elanike esindajatega jooksvalt ühenduses, et arutada eelseisvaid samme ja plaane.

Asukoha valikul sai määravaks tuhamäe vahetu lähedus, olemasolev tööstusinfrastruktuur ning minimaalne mõju kohalikule elukeskkonnale, teatas Ragn-Sells.

«Oleme pälvinud nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel areenil positiivset ja toetavat tagasisidet nii uue generatsiooni keskkonnasäästliku tehnoloogia kasutamise plaanide kui ka üldisemalt innovaatilise idee eest väärindada seisvad tööstusjäätmed ja süsinikdioksiidi tooraineks, mis toob Narvale rohepöörde piirkonnana positiivset tähelepanu. Kuid kindlasti oodatakse ka töökohti, investeeringuid ning oskusteavet, mis antud tootmisega Narva kahtlemata ka jõuab,» lisas Saluste.

Kokku kaalus ettevõte tehase rajamiseks kaheksat võimalikku asukohta Ida- ja Lääne-Virumaal. «Igal kohal on omad plussid, kuid Narva kasuks räägib enim võimalus rajada tootmine tuhamägede vahetusse lähedusse. Tuhamäe lähedus aitab ära hoida tuha transpordi keskkonnamõju, samuti on seal olemas vajalik elektri-, vee- ja soojusvarustus ning logistiline taristu,» selgitas Saluste ja lisas, et looduskeskkonna ja kohalike elanike seisukohast on ülioluline see, et uus tehas rajatakse juba olemasolevale tööstusterritooriumile.

«Eesti Energia visiooniks on luua energiatootmine, kus tekkivad kõrvalsaadused, nagu näiteks põlevkivituhk, aga ka lubjakivi – kasutatakse maksimaalselt ära," ütles Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals.

Ragn-Sells plaanib kaltsiumkarbonaadi täismahus tootmisega alustada 2028. aastal, enne tuleb läbi viia vajalikud planeeringud ja kooskõlastused. Planeeritav põlevkivituha töötlemistehas suudab ümber töödelda üle miljoni tonni tuhka ja 250 000 tonni süsinikdioksiidi aastas, mille tulemusel valmib ligi 500 000 tonni ülipuhast kaltsiumkarbonaati. Ida-Virumaale planeeritav tehas toob regiooni hinnanguliselt 250 miljonit eurot investeeringuid ning sellega luuakse kuni 100 otsest töökohta ning antakse tööd veel kuni 400 kaudsele töökohale.

Enne põhitehase rajamist soovib Ragn-Sells rajada teises asukohas ka väikese katsetehase, kus kogu tehnoloogiline protsess otsast lõpuni käima pannakse.

Ragn-Sells on põlevkivituha väärindamise projekti tarbeks loonud tütarettevõtte R-S OSA Projekt OÜ ning investeerinud antud tegevustesse juba ligi 2 miljonit eurot. Partneritena on projektis kaasas ka Eesti Energia AS, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, SA Archimedes, aga ka ettevõtted nagu Tarkett ja Gealan.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles