Toasoe kallineb: Eesti Gaas kostitab kodutarbijaid hüppelise hinnatõusuga (11)

Erkki Erilaid
Copy
Gaasimõõtja.
Gaasimõõtja. Foto: Peeter Langovits

Eesti Gaas tõstab alates 1. septembrist maagaasi paindliku paketi hinda koduklientidele 77 protsenti. Hind kerkib seniselt 1,5 eurolt kuupmeetri kohta 2,65 euroni.

Hinnatõusu põhjuseks on maagaasi jätkuv hinnatõus Euroopa turul, mis on kasvatanud oluliselt sisseostuhinda kõigile gaasimüüjatele. Aastaga on gaas kallinenud Hollandi gaasibörsil enam kui 5 korda ja umbes samas suurusjärgus kasvab sügiseks gaasi hind ka Eesti kodukliendile.

Eesti Gaasi juhatuse esimehe Margus Kaasiku sõnul on ettevõte suutnud hoolimata gaasituru heitlikkusest ja hinnasurvest pakkuda koduklientidele peaaegu pool aastat hinnarahu.

Selle aasta teine hinnatõus

«Koduklientide paindliku paketi hind tõusis viimati aprilli alguses, olles eelnevalt märtsis langenud. Paraku on gaasi hinnatrend endiselt ülespoole ja vastupidiselt ootustele ei toimunud langust ka peale sel nädalal Euroopas sõlmitud gaasi kokkuhoiu leppeid,» selgitas Kaasik. «Selles olukorras oleme sunnitud viima kodukliendi hinna turutasemega vastavusse, nii nagu on seda teinud kõik suuremad gaasimüüjad. Meie uus paindliku paketi hind on sarnastega võrreldes üks turu madalamaid.»

Kliendid, kelle hind muutub, saavad Kaasiku sõnul selle kohta personaalse teavituse. «Oleme jaganud kõigi oma klientidega infot gaasituru olukorrast ja väljavaadetest, nii hinna kui varustuskindluse kohta,» märkis Kaasik.

Gaasi kõrge hind reguleerib ka ise turgu ning pärsib tarbimist, mis vähendab varustuskindluse riske. «Peab seega lootma, et turg ühel hetkel rahuneb, gaasi hind vabaneb emotsioonidest ja jääb pidama mõistlikumale tasemele, siis saame ka müügihinna taas allapoole tuua.»

Eeloleval talvel tasub kõigil klientidel analüüsida läbi võimalused energia tarbimise optimeerimiseks, ka väikestest harjumuste muudatustest on kasu, soovitas Kaasik.

Tarnekindlus on tagatud

Gaasi tarnekindluse suhtes aga pole Eestis põhjust ebakindluseks. Üleminek Norra ja Ameerika päritolu gaasile on võimalik ja toimib, torud on endiselt täis ja varud soetatud. Eesti Gaas on viimastel kuudel hankinud Poola riikliku ettevõtte PGNiG kaudu kolm suurt LNG-põhist gaasitarnet.

«Juuli keskel sõlmisime lepingu Norra energiakontserniga Equinor 2 TWh LNG ostuks, gaas saabub Klaipeda LNG-terminali oktoobris ja novembris ning tõstab oluliselt Eesti varustuskindlust eelseisval küttehooajal. Edaspidi peaks kindlust andma ka täiendava LNG-terminali valmimine,» kirjeldas Kaasik.

Gaasiga kütvaid kodukliente, keda praegune hinnatõus enim mõjutab, on Eesti Gaasil umbes 8400. Turuindeksiga seotud lepinguga klientide jaoks jääb olukord endiseks, nende hind muutub igakuiselt. Fikseeritud paketiga klientidele kehtib lepingujärgne hind kuni lepingu tähtaja lõpuni.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles