USA senat kiitis heaks eelnõu kiibitootmise suurendamise kohta (1)

Copy
President Joe Biden kõneles virtuaalselt, et arutada Chips Acti üle, mis on ettepanek kodumaise tootmise toetamiseks.
President Joe Biden kõneles virtuaalselt, et arutada Chips Acti üle, mis on ettepanek kodumaise tootmise toetamiseks. Foto: Susan Walsh

USA senat kiitis kolmapäeval heaks eelnõu pooljuhtide kodumaise tootmise suurendamiseks, mis on tulnud päevakorda seoses pandeemiaga kaasnenud tarneraskustega.

Pooljuhtide tarnet häirisid rängalt koroonapandeemiaga seotud lukustused, eriti Aasias, kus suurem osa maailma mikrokiipe toodetakse.

Eelnõu, mis vajab veel esindajatekoja lõplikku heakskiitu, näeb ette 52 miljardi dollari suunamist pooljuhtide kodumaise tootmise suurendamisse ja veel üle 100 miljardi dollari uurimis- ja arendustööle tuleval viiel aastal.

CHIPS-i nimeline eelnõu võeti vastu häältega 64-33, demokraatidega ühines hääletusel 17 vabariiklast.

President Joe Biden tervitas senati otsust ja ütles, et see kiirendab pooljuhtide tootmist Ameerikas ja aitab langetada kaupade hinda.

Kiibinappusel oli mullu iseäranis suur mõju autotööstusele, kus tootmine aeglustus ja sõidukite hinnad kasvasid.

Peking kritiseeris eelnõud. Hiina välisministeeriumi kõneisik Zhao Lijin ütles, et ehkki eelnõu «väidab olevat suunatud USA tehnoloogia ja kiipide konkurentsivõime suurendamisele, sisaldab see sätteid, mis piiravad Hiina ja Ühendriikide normaalset teaduslik-tehnilist koostööd».

«Hiina on sellele rangelt vastu,» ütles Zhao.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles