Kinnisvaramaakleri viis soovitust tudengile üürikorteri valimisel

Copy
Kortermaja
Kortermaja Foto: Ragnar Peets

Üürikorterit otsides jääb kindlasti silma palju erinevaid pakkumisi – eri piirkondades on erineva hinnaklassi ja kvaliteediga üürikodusid. Ent mida peaks kindlasti silmas pidama üürikodu otsiv tudeng? Soovitusi jagab Arco Vara kinnisvaramaakler Liis Kurik.

  • Asukoht on hinnast kaalukam

Kindlasti tasub eelistada võimalikult ülikooli lähedale jäävat üürikorterit, isegi kui selle hind on natuke kõrgem. Linnast väljas või äärelinnas võib leida küll soodsama elamispinna, aga väga varane tõusmine, ühistranspordis veedetud tunnid ja võimaluse puudumine loengutevahelistel pikematel pausidel koju minna ei ole seda väikest kokkuhoidu väärt. Seega tuleb üüripinna valimisel kindlasti mõelda, kui kaugel asuvad korterist ülikoolihooned, poed, spordiklubi ja teised olulised kohad, kus on vajadust või soovi käima hakata.

  • Kõige soodsam üürihind ei pruugi olla parim valik

Endale sobivat hinnaklassi paika pannes ei tohiks vaadata vaid üürihinda, vaid seda, kui palju ollakse nõus maksma üüri ja kommunaalkulude eest. Näiteks leiad korteri, mille üürihind on 350 eurot, kommunaalkulud aga ligikaudu 270 eurot – kokku teeb see 620 eurot kuus. Samas on pakkumisel korter uuemas korterelamus ja kallima üürihinnaga, 450 eurot, kommunaalkulud on seal aga maksimaalselt 130 eurot – kokku teeb see 580 eurot. Nii et kallima üürihinnaga korteri üürimine oleks kokkuvõttes soodsam. Üldjuhul ongi soodsamad kommunaalkulud uuemates korterelamutes, kus üürihind on kõrgem.

  • Mitme peale korterit üürida on soodsam, aga mitte iga kord sobivaim variant

On ka võimalus võtta korter üürile koos kellegi teisega ja nii on see kindlasti soodsam. Samas võib kellegagi koos ühes korteris elades tulla ette ebameeldivusi, eriti kui korterikaaslased pole varasemast head tuttavad. Võib juhtuda, et teil on täiesti erinev päevarutiin, mistõttu võite üksteist lõppude lõpuks häirima hakata. Ühele võib meeldida vaikus, kuid teine vajab pidevalt taustaks muusikat. Üks võib olla puhtusefriik, samas kui teine pole harjunud enda järelt koristama. Kompromisse tuleb ühes korteris koos elades teha päris palju – peab arvestama teistega ega saa teha kõike enda meele järgi.

  • Ära piirdu valiku tegemisel vaid ühe kinnisvaraportaali pakkumistega

Korteri üürimiseks on mitmeid variante: kinnisvaraportaalid KV.ee, City24, Kinnisvara24, kuulutuste keskkonnad Soov ja Kuldne Börs, lisaks Facebooki grupid «Üürikorterid otse omanikult», «Üürikorterid Tallinnas» või «Üürikorterid Tartus». Alati tasub üürisoov postida ka oma sotsiaalmeedia seinale, et leida korter mõne tuttava kaudu. Mõistlik on silma peal hoida ka erinevatel kinnisvarabüroo lehtedel või saata neile päring oma üürisooviga.

  • Vali korter, kus kõik eluks vajalik on olemas

Kuna korteri üürimine ülikoolilinnas on niigi kulukas, võiks korteris olla vähemalt pesumasin, külmkapp ja söögitegemiseks tehnika (ahi, pliit), lisaks elementaarne mööbel (voodi, riidekapp, laud), et ei peaks nende soetamiseks tegema lisakulutusi.

Kui sobiv korter on leitud, siis sõlmitakse üürileping. Arco Vara kinnisvaramaakler Liis Kurik soovitab enne lepingu allkirjastamist see põhjalikult läbi lugeda, et vältida hilisemaid probleeme. Kindlasti tuleb lisaks üürilepingule sõlmida üleandmise ja vastuvõtmise akt – see dokument kirjeldab täpselt, millises seisukorras on mööbel ja tehnika, lisaks fikseeritakse ära vee- ja elektrinäidud, lisab Kurik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles