Peep Sooman: 13 aastat väldanud hinnatõusuga on selleks korraks ühel pool

Copy
Peep Sooman
Peep Sooman Foto: Pindi Kinnisvara

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman ütles, et viimase kahe ja poole aasta jooksul on hüplik majanduskeskkond turuosalisi õlgu kehitama pannud, sest prognoositud halvad ajad on asjaolude kokkulangemisel hoogustanud hoopis metsikut tarbimist ja keegi ei võta hoiatusi enam tõsiselt.

«Praegune olukord meenutab vanarahva muistendit karjapoisist, kes muudkui karjus külarahvale, et hunt on karjas. Kui lõpuks hunt tuli, siis ei uskunud teda enam keegi ja terve kari hukkus,» sõnas Sooman.

«Intressitõus on reaalsus. Kõrged energiakulud on reaalsus. Palgad ei jõua hinnatõusule järele – ka see on reaalsus. Kõik ütlevad, et nüüd tuleb kriis. Seda seni, kuni järgmine hiromant teatab, et ka edasisest inflatsioonist pole pääsu, seega tuleb tarbida-tarbida-tarbida. Ja kui veel Euroopat laastav sõda peaks oodatust varem lõppema, siis on tervel maailmal käed-jalad tööd täis, et Ukraina üles ehitada ehk kuidas siis kriis tulla saab? Sõnumid on väga erinevad ja inimestel on pea pulki täis aetud,» rääkis ta.

«Mis puudutab kinnisvarasektorit, siis on selge, et kiire hinnatõus on läbi, sest ostujõud ei tule enam lihtsalt järele. Meil pole mõtet ennast pidevalt Soome või Rootsiga võrrelda ja arvutada, et kasvuruumi on veel mitukümmend protsenti. Vaatame parem korra Läti poole, kus hinnad on märksa madalamad kui Eestis. Pakkumiste arv on juba hakanud kasvama, nõudlus kahanema, inimeste igapäevased kulud suurenevad. Sektorisiseselt vaadates on igati loogiline, et 13 aastat väldanud hinnatõusuga on selleks korraks ühel pool,» lisas Sooman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles