Arco Vara suurendas teises kvartalis nii käivet kui kasumit

Copy
Arco Vara kinnisvarabüroo.
Arco Vara kinnisvarabüroo. Foto: Sander Ilvest

Arco Vara AS teenis teises kvartalis 7,6 miljoni euro suuruse müügitulu juures 934 000 eurot puhaskasumit, mida on 78,6 protsenti enam kui mullu samal perioodil.

Sealjuures oli teise kvartali müügitulu ligi viis korda suurem kui 2021. aasta teises kvartalis, teatas Arco Vara börsile. Suurima osa müügitulust moodustasid Kodulahe arenduse kahe kortermaja müügitehingud.

Grupi tänavuse esimese poolaasta müügitulu suuruses pisut üle 7,9 miljoni euro, see on aga 26 protsenti väiksem 2021. aasta kuue kuu ligi 10,7-miljonisest müügitulust. Aasta esimese kuue kuu puhaskasumiks kujunes 950 000 eurot, mis on 57,3 protsenti vähem kui mullu samal perioodil.

Teises kvartalis müüdi grupi arendatavates projektides 41 korterit, esimese poolaasta tehingute hulka lisandus ka üks maatehing Lätis. 2021. aasta teises kvartalis müüdi seevastu viis korterit ja üks äripind ning kuue kuuga kokku 63 korterit ja üks äripind.

Grupi laenukoormus langes kuue kuuga 2,5 miljoni euro võrra, ligi 6,8 miljonile eurole. Intressikandvate kohustuste kaalutud keskmine intressimäär oli juuni lõpu seisuga 5,1 protsenti, mis on 0,1 protsendi võrra väiksem võrreldes möödunud aasta lõpuga.

Kodulahe piirkond on ostjate seas populaarne

Arco Vara tegevjuhi Miko Niinemäe sõnul jõudis ettevõte teises kvartalis taas iga kinnisvaraarendaja oodatud hetkeni, kui sai alustada valminud kodude üleandmist klientidele. «Sel suvel oleme klientidele üle andnud 70 Kodulahe kodu, 41 neist teises kvartalis. Meie meeskond on kujundanud kunagisest mereäärsest tühermaast ilusa elupaiga ja seda kinnitab ka inimeste huvi sealsete kodude järele,» kommenteeris Niinemäe.

Pärast majade valmimist aadressidel Pagi 3 ja Pagi 5 jätkab Arco Vara oma merepoolseimal kinnistul Kodulahe Rannakalda arenduse ehitamisega, kus peatöövõtjaks on Arco enda tütarfirma Arco Tarc. Niinemäe sõnul püsib Rannakalda ehitus graafikus ja ka müügitempo vastab ootustele. Müügilepingud on sõlmitud ligikaudu 35 protsendile korteritest.

Kinnisvaraarenduse olukorda kommenteerides ütles Niinemäe, et Arco Vara on teinud samme kriisiga hakkama saamiseks. «Finantsnäitajate poolest oleme viimase 12 kuu vaates omakapitali tootluse eesmärkidest selgelt allpool, kuid positiivse noodina saame vaadelda grupi likviidsust ja projektide kasumimarginaale. Võttes arvesse Euroopa Keskpanga tõusvaid intressimäärasid, saame siiski rahulikult hingata. Kodulahe arenduslaenu intress on fikseeritud, mis tähendab, et intressimäärade tõus ei hakka mõjutama projekti kasumlikkust,» selgitas ettevõtte juht.

«Valmistudes võimalikuks kriisiks sügisel, oleme turvalises positsioonis grupi üldise laenukoormuse osas. Need kõik on head uudised meie investorile,» kinnitas Niinemäe ja lisas, et Arco Vara hoiab ka edaspidi potentsiaalsete arenduskruntidel silma peal, et jätkata huvipakkuvate arendusmaade soetamist.

Arco Vara maapangas on praegu umbes 180 000 ruutmeetrit kõrge potentsiaaliga elamumaad, kuhu tulevikus ehitatakse enam kui 700 kodu. Suurtest arendustest on töös ka uus elamurajoon Harku järve ääres, kuhu ettevõte rajab ligi 450 uut kodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles