Gazpromi manööver viis Euroopa gaasihinnad taevasse (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kompressorjaam Mallnows, Saksamaal.
Kompressorjaam Mallnows, Saksamaal. Foto: FILIP SINGER/Scanpix Baltics

Gaasihind Euroopas on möödunud reedega võrreldes tõusnud 29 protsenti ning gaasi megavatt-tund ületanud 200 euro piiri.

Hollandi gaasibörsil TTF peatus augustifutuuride hind kolmapäeval kauplemispäeva lõppedes 202,5 euro juures, olles päeva jooksul ära käinud ka tasemel 225 eurot megavatt-tunni eest. 

Gaasihindade hüppelise tõusu taga on Venemaa otsus vähendada Nord Stream 1 tarneid viiendikuni tavapärasest võimsusest.

Möödunud reedel, kui Gazprom polnud veel oma tarnete vähendamise plaanidest teatanud, oli gaasihind TTF-il 159,5 eurot megavatt-tunni eest.

Euroopa poliitikud on süüdistanud Moskvat väljapressimises ja osutanud, et Venemaa kasutab gaasitarnete vähendamist Lääne survestamise vahendina.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov lükkas need süüdistused aga taas tagasi, väites, et gaasivooge takistavad sanktsioonid ise. «Gazprom tarnib nii palju kui vaja ja nii palju kui võimalik. Teame, et gaasi pumpamise tehnilised võimalused on vähenenud. Need on kahanenud. Miks? Kuna tehniline hooldus on EL-i kehtestatud piirangute ja sanktsioonide tõttu muutunud keeruliseks,» ütles Peskov Interfaxi teatel ajakirjanikele.

Euroopa ägab kõrgete hindade käes

Hüppeliselt tõusvad energiahinnad on Euroopa jaoks toonud kaasa aga kõrge inflatsiooni ja suurendanud tööstuste kulubaasi, mistõttu ähvardab& piirkonda majanduslangus, kirjutab Financial Times.

Euroopa pealinnad otsivad võimalusi, et kaitsta tarbijaid ja tööstust hüppeliste energiahindade eest. Saksamaa on kulutanud miljardeid eurosid gaasiettevõtete päästmiseks, et tagada talveks piisavad varud. Prantsusmaa ostab börsilt välja vähemusosaluse riiklikus energiaeetevõttes& EDF, et aidata piirata majapidamiste kulusid. Ka Ühendkuningriik on koostanud 15 miljardi naelsterlingi suuruse paketi, et toetada elanikke kasvavate arvete korral.

Juuni algusega võrreldes on gaasihind Euroopas kasvanud aga praeguseks rohkem kui kaks korda. Praegu vastab järsult tõusnud gaasi hind nafta ekvivalendile enam kui 380 dollarit barreli eest, mis on üle kolme ja poole korra kõrgem kui praegune Brenti hind.

«Hinnad on nii kõrged, et me tõesti ei tea, kuidas majandus või nõudlus sellele reageerib – meil pole varasemat kogemust, mis oleks neile hinnatasemetele isegi lähedal,» ütles aastatepikkuse kogemusega energiakonsultant Ira Joseph Financial Timesile.

Euroopa Liit on asunud vähendama sõltuvust Vene gaasist, mis moodustas enne Ukraina sissetungi umbes 40 protsenti liikmesriikide tarbimisest. Samuti on ta palunud liikmetel vabatahtlikult vähendada tarbimist 15 protsenti, et aidata enne talve täita gaasihoidlaid.

Siiski kardetakse, et tööstust ja kodumajapidamisi ootab sel talvel ees normeerimine või nappus. Goldman Sachsi analüütikud ütlesid sel nädalal, et nõudluse vähendamine muutub üha vajalikumaks, et aidata kompenseerida suurt pakkumise kadu.

Gaasikauplejate teatel on turuolukord kehv ning volatiilsus suur, sest finantsinvestorid taanduvad ja kommunaalettevõtted teevad tarnete tagamiseks minimaalseid pakkumisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles