Alates augustist paberlehed esmaspäeviti poodi ei jõua

BNS
Copy
Eesti ajalehed.
Eesti ajalehed. Foto: Madis Veltman / Postimees

Alates augustist lõpeb esmaspäeviti nelja paberlehe müük müügipunktides, sest ajakirjanduse hulgimüüja Lehepunkt otsustas esmaspäevase tarnepäeva lõpetada majanduslikel põhjustel. Muudatus ei puuduta paberlehtede tellijaid.

Muudatus mõjutab Õhtulehe, Eesti Päevalehe, Postimehe ning Lõuna-Eesti Postimehe paberlehe jaemüüki. Need on Eestis müüdavast ajakirjandusest ainsad esmaspäeval ilmuvad väljaanded.

«Arvestades tööjõukulusid, kütusekulu ning mõju keskkonnale, ei ole esmaspäevane tarnepäev enam jätkusuutlik. See otsus ei tulnud meile kergelt, ent tuli leida majanduslikult parim lahendus, mis mõjutaks lehelugejat kõige vähem,» selgitas Norra ettevõttele Reitan Convenience kuuluva Lehepunkti tegevjuht Kristo Heinmaa.

Statistika kohaselt müüakse just esmaspäeviti müügipunktides kõige vähem paberlehti. Erinevus teiste nädalapäevadega on mitmekordne, kuid väljaannete müügipunktidesse viimiseks läbivad Lehepunkti autod ühtmoodi igal ööl 5000 kilomeetrit.

«Esmaspäevasest tarnepäevast loobumine tagab kvaliteetse teenuse jätkamise teistel päevadel ehk selle, et alates augustist jõuavad värsked paberväljaanded müügipunktidesse viiel hommikul nädalas,» ütles Heinmaa.

Lehepunkti tegevjuhi sõnul ei puuduta tarnepäevade muutus Õhtulehe, Eesti Päevalehe, Postimehe ning Lõuna-Eesti Postimehe tellijaid, vaid ainult väljaannete esmaspäevast kättesaadavust müügipunktidest.

Teiste riikide kogemuse näitel pole esmaspäevase ajakirjanduse tarnepäeva lõpetamine ka erakordne samm. «Näiteks Lätis ja Leedus jõuavad paberlehed müügipunktidesse vaid neljal päeval nädalas,» lisas Heinmaa. Rootsis, Norras ja Taanis aga on ajakirjanduse hulgimüük jagatud erinevate teenusepakkujate vahel.

Ajakirjanduse müügipunkte on Eestis umbes 1400 ning kokku on Lehepunkti valikus üle tuhande väljaande üheksas keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles