Iraan tahab kasutusele võtta Vene maksesüsteemi Mir (1)

PM Majandus
Copy
Venemaa president Vladimir Putin surub kätt Iraani presidendi Ebrahim Raisiga nende kohtumisel Teheranis.
Venemaa president Vladimir Putin surub kätt Iraani presidendi Ebrahim Raisiga nende kohtumisel Teheranis. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Rahvusvahelised maksetehingud on Iraani pankade jaoks juba aastaid olnud rangelt piiratud. Teherani valitsus saab nüüd Moskvast alternatiivi, teatab Reuters.

 

Kuna Venemaa on saanud lääneriikidelt sanktsioone Ukraina sissetungi eest, on riik otsinud tihedaid suhteid teiste riikidega, nagu näiteks Iraaniga. Kreml on nüüd saavutanud edu Teheranis oma katsetes luua uusi majanduslikke ja diplomaatilisi partnerlussuhteid.

Iraanis võetakse kasutusele Venemaa maksesüsteem Mir, millest teatas Iraani asevälisminister Mehdi Safari, edastas Venemaa riiklik uudisteagentuur Ria Novosti.

«Ma arvan, et see maksesüsteem aktiveeritakse Iraanis varsti,» tsiteeris Safari. Rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu on Iraan ja Venemaa suures osas välistatud rahvusvahelistest maksetest. Ärimehed on olnud seni sunnitud Iraani investeerimiseks sageli suuri rahasummasid kaasa võtma.

See teeb Iraanist kõige uuema riigi, mis võtab kasutusele Venemaa alternatiivi Visale ja Mastercardile. Hiljuti on hakanud Lõuna-Korea ja Kuuba aktsepteerima Miri, mis tähendab vene keeles nii rahu kui ka maailma, ning samuti kavatseb peagi kaarti tunnistada ka Araabia Ühendemiraadid. Kaardid toimivad ka populaarsetes sihtkohtades Türgis ja Vietnamis, samuti mõnes endises Nõukogude vabariigis.

Pärast Ukraina vastu suunatud rünnakut kehtestas Lääs Venemaa vastu sanktsioonid muu hulgas ka pangandussektorile. Paljud finantsasutused jäeti pangandussidevõrgustikust Swift välja ning maailma suurimad krediitkaardiettevõtjad Visa ja Mastercard peatasid oma tegevuse Venemaal. Venemaa jätkas seejärel oma süsteemi Mir kasutamist, mis käivitati mõned aastad tagasi.

Nii Venemaa kui ka Iraani suhtes kohaldatakse USA ja Euroopa Liidu poolt rangeid sanktsioone, mis on blokeerinud nende juurdepääsu maailma finantsinfrastruktuuri olulistele osadele. Safari sõnul töötavad mõlemad riigid seetõttu ka SWIFT-makseteenuse konkurendi loomise kallal, mis toetaks piiriüleseid makseid maailmamajanduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles