Ukraina kodanike sissetulek väheneb enam kui poole võrra

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ennustab Ukrainale rasket talve.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ennustab Ukrainale rasket talve. Foto: Ukrainian Presidential Press Office

Võttes arvesse Ukraina rahvuspanga inflatsiooniprognoose, väheneb kodanike sissetulek aastail 2022–2023 enam kui poole võrra, vahendas portaal Unian kolmapäeval sotsiaal- ja majandusuuringute keskuse eksperdi Evhen Dubohrõzi sõnu.

 

«Pea 65 protsenti elanike rahast pankades on sümboolse intressiga hoiused,» ütles Dubohrõz. «Probleem on ka palkadega – need tõusevad, kuid inflatsiooniga võrreldes aeglasemas tempos, vähemalt sel aastal ja suuremal osal järgmisest.»

Olulist tööpuuduse kasvu ta siiski ei oota. «Vastupidi, ilmselt tekib tööjõu järele lisanõudlus,» märgib ta.

Veel juuni alguses teatas president Volodõmõr Zelenskõi valitsuse ettevalmistuste algusest ajaloo kõige raskemaks talveks. «Talv nõuab olulisi vahendeid energiaressursside ostmiseks: gaasi ja kütuse ostmiseks,» ütleb ta. «Ainus võimalik viis seda rahastada on riigiettevõtete täiendav kapitaliseerimine ja riigiostud. See tähendab emissiooni kaudu.»

Ulatuslikku 1990. aastate taolist kriisi ta siiski ei oota. «Meil ei ole ressursikriis, vaid sõjaline kriis: ressursse on piisavalt, abi on ja jätkub,» märgib ta. «Ainult see, et sõda sööb rohkem ressursse, kui meil on. Seetõttu näeme, et peamine mõju avaldub hindades, hoiuste odavnemises ja kursil.»

Varem teatati, et enam kui kolmandik ukrainlastest (39%) kaotas sõja tõttu töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles