Türgis avati Ukraina viljaekspordi koordinatsioonikeskus

BNS
Copy
Ukraina esindajad Ukraina vilja ekspordi koordinatsioonikeskuse avamistseremoonial Istanbulis.
Ukraina esindajad Ukraina vilja ekspordi koordinatsioonikeskuse avamistseremoonial Istanbulis. Foto: ERDEM SAHIN

Türgi avas kolmapäeval ühise koordinatsioonikeskuse Ukraina teravilja eksportimiseks vastavalt ÜRO toetatud leppele, millega loodetakse taastada Vene invasiooni tõttu seiskunud tarne Ukraina Musta mere sadamatest.

Türgi kaitseminister Hulusi Akar avas keskuse viis päeva pärast seda, kui Moskva ja Kiiev allkirjastasid lepingu teraviljaekspordi taastamiseks kolmest Ukraina sadamast.

Keskuses hakkavad tööle kahe vaenupoole tsiviil- ja sõjaväeametnikud ning Türgi ja ÜRO esindajad.

Nende peamine ülesanne on seirata Ukraina viljalaevade turvalist liikumist kokkulepitud marsruutidel ja kontrollida keelatud relvade vedamist nende teel Mustale merele ja tagasi.

«Selle keskuse personal teab, et kogu maailma silmad on neil,» ütles Akar avamistseremoonial. «Loodame, et keskus annab suurima võimaliku panuse humanitaarvajadustesse ja rahusse.»

Tarne seiskumine maailma kahest suurimast viljaeksportijast on viinud toiduhinna hüppelise kasvuni, mis on teinud impordi vaesemate riikide jaoks liiga kalliks.

ÜRO hinnangul on sõja tagajärjel vahetusse näljaohtu sattunud pea 50 miljonit inimest üle maailma.

Teraviljaleppe sõlmimise järel nisuhinnad järsult langesid. Venemaa andis järgmisel päeval aga Odessa kaubasadamale raketilöögi, mis seadis leppe taas küsimärgi alla.

Akar märkis, et kolmandik maailma nisust tuleb Venemaalt ja Ukrainast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles