Vihased põllumehed laotavad sõnnikut ja prügi Hollandi teedele (1)

BNS
Copy
Protestivad Hollandi farmerid laotasid sõnnikukoormaid teedele ja süütasid prügi teede ääres.
Protestivad Hollandi farmerid laotasid sõnnikukoormaid teedele ja süütasid prügi teede ääres. Foto: NEWS UNITED

Hollandi põllupidajad taasalustasid kolmapäeval meeleavaldusi valitsuse kava vastu vähendada lämmastikuemissiooni, poetades sõnnikut ja prügi maanteedele ning süüdates teede ääres lõkkeid.

Hollandi maanteeameti teatel olid varahommikul riigi kesk- ja idaosas teed mitmel pool täielikult või osaliselt blokeeritud, päästekomandod püüdsid hommikuse liiklusvoolu eel teid kiirelt sõnnikust puhastada. Mõnel puhul võib puhastamine võtta tunde, teatas amet.

Hollandi meedia teatel oli ühes kohas jäetud maha silt: «Palume vabandust ebamugavuste pärast, Rutte IV ajab meid hauda.» Tegemist oli viitega peaminister Mark Rutte neljandale koalitsioonivalitsusele.

Protestid vallandusid päev pärast seda, kui valitsuse määratud lepitaja saatis põllupidajate ühendustele kutse arutada koos võimuliidu esindajatega lämmastikuemissiooni vähendamise võimalusi.

«Näen kõnelusi kui pöördepunkti: murda patiseis ühiselt,» ütles lepitaja Johan Remkes. «Kabinet on kinnitanud, et vangerdusruumi on ja lahendused on võimalikud.»

Osa põllupidajaid on tauninud Remkese määramist lepitaja kohale, sest ta on Rutte paremtsentristliku partei liige ja endine asepeaminister.

Põllupidajaid vihastab valitsuse eesmärk vähendada lämmastikoksiidi ja ammoniaagi emissiooni, nende sõnul ähvardab see nurjata neile omase põllupidamisviisi viljelemise ning ajab nad pankrotti.

Valitsus on seisukohal, et kariloomade tekitatavat lämmastikoksiidi ja ammoniaagi emissiooni tuleb märkimisväärselt vähendada neis looduslikes piirkondades, mis on osa kaitsealade võrgust ohustatud taimedele ja elusloodusele kogu Euroopa Liidus.

Võimuliit tahab vähendada emissiooni 50 protsendi võrra aastaks 2030, nimetades meedet vältimatuks üleminekuks, eesmärgiga parandada mullastiku, õhu ja vee kvaliteeti riigis, mis on tuntud oma jõuliste põllumajanduslike võtete poolest.

Sõnnikuhunnikud teedel takistamas liiklust.
Sõnnikuhunnikud teedel takistamas liiklust. Foto: Sem Van Der Wal

Valitsus kutsus kohalikke võime koostama emissioonide vähendamiseks kava ning lubas eraldada veel täiendavalt 24,3 miljardit eurot muutuste rahastamiseks.

Põllupidajad näevad aga nende ebaõiglast sihikulevõtmist, samas kui muud tööstusharud, näiteks lennundus, ehitus ja transport, toodavad samuti emissioone, kuid neile kehtivad märksa leebemad reeglid. Samuti heidavad põllupidajad ette, et valitsus ei maali neile selget pilti elust pärast reformikava.

Varem sel aastal tõkestasid farmerid traktoritega Hollandi maanteid ja supermarketite jaotuskeskusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles