Gazprom viis ähvarduse täide ja vähendas gaasitarneid Euroopasse (8)

BNS
Copy
Gazpromi.
Gazpromi. Foto: Anatoly Maltsev

Vene energiahiid Gazprom vähendas kolmapäeval gaasijuhtme Nord Stream kaudu Euroopasse saadetavaid gaasitarneid, mis Saksa võimude teatel on umbes 20 protsendi juures oma tavapärase läbilaskega võrreldes.

Vene riigiettevõte teatas esmaspäeval, et vähendab tarnet 33 miljonile kuupmeetrile päevas, mis on pool sellest, mida edastati pärast läinud nädalal taastunud kümnepäevast hoolduspausi.

Euroopa Liidu riigid on süüdistanud Venemaad varude vähendamises eesmärgiga pitsitada Läänt kättemaksuks sanktsioonide eest, mille lääneriigid Moskvale seoses sissetungiga Ukrainasse kehtestasid.

Gazpromi teatel peatati kahest viimasest töös olevast turbiinist ühe töö seoses mootori tehniliste probleemidega. Saksamaa majandusministeerium naeris venelaste selgituse välja, öeldes, et tarnete vähendamiseks pole mingeid tehnilisi põhjusi.

Saksa energiajärelevalveameti juht Klaus Müller ütles, et tarned kukkusid kolmapäeval torujuhtme võimsuse 40 protsendi juurest 20 peale. «Eks me täna näe, kas see ka jääb nii,» ütles ta.

Müller kiitis tarbijaid ja tööstust vabatahtliku energiasäästmise eest, öeldes, et tänu suvesooja ajal tehtud korrektuuridele on hiljutine tarbimine vähenenud vastavalt viis ja seitse protsenti.

Ka Itaalia energiahiid ENI sai Gazpromilt teada, et see tarnib neile kolmapäeval umbes 27 miljonit kuupmeetrit gaasi, viimastel päevadel on see näitaja olnud 34 miljoni kuupmeetri juures.

Euroopa Liit nõustus teisipäeval kavaga alandada gaasitarbimist solidaarselt Saksamaaga.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles