Suur raha ⟩ Jalgpalliklubi toob omanikele igal aastal sisse miljoneid dollareid

PM Majandus
Copy
Walmarti miljardärist pärija Rob Walton.
Walmarti miljardärist pärija Rob Walton. Foto: Danny Johnston

Ameerika jalgpallimeeskonna Green Bay Packersi viimaste tulude ülevaade selgitab, miks Walmarti pärija Rob Walton on valmis kulutama jalgpalliklubi Denver Broncos ostuks 4,65 miljardit dollarit.

Packers teenis eelmisel hooajal 347,3 miljonit dollarit ja seda ilma pileti või Aaron Rodgersi särgi müügi tuluta, mida jagatakse riiklikult ja mis hõlmab riiklikke meediaõigusi ja sponsorlust. See summa jaotatakse pärast iga hooaega ühtlaselt kõigi 32 rahvusliku jalgpalliliiga (NFL) meeskonna vahel.

Green Bay näitas 70% kasumlikkust juba enne õlle müüki oma kodustaadionil Lambeau Fieldis. Miljardäridele, kes otsivad uusi investeerimisvaldkondi, on atraktiivseks osutunud ürituste äri, millel on positiivne rahavoog juba enne ürituse toimumist.

«Pikaajaliseks investeeringuks on turul palju raha ja varakaid inimesi, kes on valmis seda investeerima,» ütles Monumental Spordi ja meelelahutuse president Zach Leonsis Yahoo Finance Live'ile. «Sport on tõestanud, et see toob uskumatut tulu.»

Packers teenis kohalikku tulu 231,7 miljonit dollarit ja saavutas frantsiisirekordi 579 miljonit dollarit aastas. Meeskond teenis oma tegevusega 77,7 miljonit dollarit. Tulude kasv aitas kompenseerida 501,3 miljonit dollari väärtuses lisakulutusi, mis olid tingitud maksete hilinemisest koroonaajal.

Liiga viimane jagatud tulu tõus, mis ulatus rekordilise 11,1 miljardi dollarini, ei hõlmanud suuri meediaõiguste tehinguid, mis on langustrendis.

Pärast seda hooaega lisatakse jagatud tuludesse Amazoni üks miljard dollarit aastasi kulutusid neljapäevaõhtuse jalgpalli edastamise eest. Kahe aasta pärast eeldatakse, et NFL-i pühapäevapileti pakett toob suurtelt tehnoloogiaettevõtetelt nagu Amazon, Apple või Google sisse 2,5 miljardit dollarit. Isegi NFL-i uusim projekt, NFL+ voogesitus, mille eest tuleb tellijal tasuda 40 dollarit aastas, lisatakse sellele jagatud tulule.

Nende numbrite kombinatsiooni ja kasvava reklaamitulu tõttu võib NFL-i jagatud tulu panus iga meeskonna jaoks ulatuda 500 miljoni dollarini.

«See on täiesti erinev riskiprofiil kommertskinnisvara või aktsiatega võrreldes,» ütles Sports Value Consultingu asutaja ja tegevjuht Michael Rapkoch. «Aktsiaturg võib langeda. Denver Broncose väärtus ei lange.»

Rapkoch, kes jälgib meeskondade väärtusi, nimetas Broncost «heaks ostuks» ja ütles, et liiga hiljutised tulemused näitavad, miks.

«Ma tean ainult seda, et igal aastal on NFL ja kõik teised tõstnud oma liiga uuele tasemele ja see on positiivne,» ütles ta. «Liigad ei lähe langusesse.»

Walmarti pärija Rob Walton kinnitas paar nädalat tagasi oma valmisolekut osta Denver Broncose rekordhinnaga 4,65 miljardit dollarit.  Tehing ootab veel NFL-i heakskiitu, kuid see heakskiit peaks saabuma lähiajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles