Tarbijahindades kajastub oluliselt kõrgem elektri hind kui börsil (2)

PM Majandus
Copy
Foto: www.freepik.com / montaaž Liina Õun

Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja analüüs tuvastas, et Eesti hinnastatistikas näidatav tarbijatele müüdud elektri hind on kasvanud oluliselt rohkem kui Nord Pooli börsihinna põhjal arvata võiks.

Analüüsi tulemusel selgus, et kui varem oli Nord Pooli hinna ja tarbijahinnaindeksis kajastuva tarbijatele müüdud elektrihinna vahel väga tugev seos, siis alates mullu septembrist on nende kahe näitaja vahel terav vastuolu.

Näiteks eelmise aasta septembrist kuni selle aasta juunini kasvas Nord Pooli Eesti piirkonna hind 42 protsenti. Tarbijahinnaindeksi põhjal tõusis elektri hind tarbijatele sellest aga märksa enam: 69,8 protsenti.

«Hinnatõusu leevendusmeetmed kahandasid elektrihinda, kuid paistab, et nende lõpuga kaasnes tarbijahinnastatistikas suurem hinnatõus kui oli samade meetmete esialgne leevendav efekt,» märkis Oja.

Kui tarbijahinnaindeksi elektrikomponent oleks kooskõlas viimastel aastatel kehtinud seosega, oleks Eesti tarbijahindade hinnatõus olnud aprillist juunini sõltuvalt kuust 2,6 kuni 3,1 protsendipunkti madalam.

«See tähendab, et Eesti viimase perioodi väga kiiret hinnatõusu ei saa kindlasti panna siin vaadeldud teguri «süüks»,» ütles Oja.

Oja hinnangul on selle teguri võimalik ligi kolmeprotsendipunktine kogumõju piisavalt suur, et moonutada märkimisväärselt rahvamajanduse statistikat ning reaalseid kasvumäärasid, mis ongi Eesti arengutaset arvestades harilikult sarnases suurusjärgus.

«Tarbijahinnaindeksis kajastatav elektrihind peaks olema kooskõlas tegelike hindadega, mida tarbijad maksavad, kuid praegu näib, et see nii ei ole,» nentis ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles