Kodumajapidamised võtavad usinalt laene ja liisinguid

PM Majandus
Copy
Suurima osa kodumajapidamiste laenudest moodustavad kodulaenud.



Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Suurima osa kodumajapidamiste laenudest moodustavad kodulaenud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks

Kodumajapidamistele antud laenude ja liisingute jääk kasvas aastaga 7,8 protsenti ja ulatus juunis 11,9 miljardi euroni.

Kodumajapidamiste laenudest moodustavad suurima osa eluasemelaenud, mida on võetud 9,9 miljardi euro väärtuses. Aastaga on eluasemelaenude jääk kasvanud 10,9 protsenti ehk 975,2 miljoni euro võrra, teatas Eesti Pank.

Juunikuu jooksul väljastatud eluasemelaenude maht oli 215,8 miljonit eurot, mis on 16,3 miljonit eurot vähem kui eelmisel kuul, kuid 70,4 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Krediitkaardilaene anti 53,8 miljoni euro väärtuses. Võrreldes eelmise kuuga suurenes näitaja 600 000 euro võrra ja aastavõrdluses 7,4 miljoni euro võrra.

Kodumajapidamised liisisid autosid 29 miljoni euro eest, mis on 5,4 miljonit eurot vähem kui eelmisel kuul ning 1,9 miljonit eurot vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Kodumajapidamiste hoiuste maht kasvas aastaga 12,8 protsenti ja jõudis 12,9 miljardi euroni. Residentidest kodumajapidamiste hoiuste maht oli 11,2 miljardit eurot, mis on 1,1 miljardit eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Mitteresidentidest kodumajapidamiste hoiuste maht oli 1,7 miljardit eurot ja mitteresidentide osakaal kodumajapidamiste hoiusejäägis oli 13,4 protsenti.

Kodumajapidamistele antud tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,04 protsenti. See on 0,1 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel kuul, kuid 0,06 protsendipunkti madalam kui eelmisel aastal samal ajal. Tähtajaliste hoiuste intressimäär oli 0,77 protsenti. Eelmisel kuul oli vastav näitaja 0,75 protsenti ja eelmisel aastal samal ajal 0,55 protsenti.

Kuu jooksul kodumajapidamistele väljastatud autoliisingute keskmine intressimäär oli 2,44 protsenti. See on 0,11 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel kuul, kuid 0,08 protsendipunkti madalam kui eelmisel aastal samal ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles