Krüptovara päästis Eesti firma kindlast hävingust: kana eest maksti hiigelsumma (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Andre Juustufarmi perenaine Erika Pääbus lubab esimese kogukonnaüritusena digikarja soetajatel lasta nende juustukojas oma kätega jõulujuustu laagerdama panna.
Andre Juustufarmi perenaine Erika Pääbus lubab esimese kogukonnaüritusena digikarja soetajatel lasta nende juustukojas oma kätega jõulujuustu laagerdama panna. Foto: Sille Annuk

Kuus Eesti ettevõtet on sel aastal müünud digivara, mis esindab nende pärisäri: linde, loomi, pirukaid. Kui ettevõtte eesmärk on selge – kaasata kapitali –, siis digivara ostja saab vähemalt esialgu ainult hea tunde sellest, et on teise ettevõtmist toetanud.

Krüptovara müügi teenust pakub Ignium OÜ, kes kasutab token’ite loomiseks Algorandi plokiahelat ning seal loodud NFTd (non-fungible token) on ainulaadsed. Iga ettevõte võib luua omaenda token’eid. Token’i omanikud saavad kasutada neid investeerimiseks või muul majanduslikul eesmärgil. NFTd on plokiahelasse salvestatud omandiõiguse sertifikaadid, mida ei saa muuta, kopeerida ega varastada.

Igniumi tegevjuhi Reimo Hammerbergi sõnul määrab token’i alghinna ettevõtja, kes digivara välja annab. «See ei ole tavaline väärtpaber,» ütles Hammerberg. «See on kombinatsioon liikmekaardist, omandiõiguse tõendist ja autentsuse tõendist. Ettevõtted on pannud juurde finantsinstrumendi tunnuse ja jagavad kasumit NFTde omanikega.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles