Turge ja ostukeskusi omava Astri keskuse kasum ületas suurelt käivet

BNS
Copy
Astri keskus.
Astri keskus. Foto: Ilja Smirnov

Peamiselt kaubandusliku kinnisvara arendamise ja haldamisega tegeleva Astri grupi emaettevõte AS Astri teenis möödunud aastal 11,6 miljoni euro suuruse müügitulu juures 16,2 miljonit eurot kasumit, samas kui aasta varem teenis ettevõte 10,6 miljoni eurose müügitulu juures 6,6 miljonit eurot kahjumit.

Kasumi tavatu suhe müügikäibesse oli mullu tingitud kinnisvarainvesteeringute õiglase väärtuse muutusest 2020. aastal, mil need hinnati 12,1 miljoni euro väärtuses alla, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

Koroonaviirusest esile kutsutud kriis mõjutas juhtkonna sõnul Astri ja tema tütarettevõtete tegevusi, kuid COVID-19 kriisi mõju jääb ettevõtte hinnangul konsolideerimisgrupi tulemustele siiski lühiajaliseks. 

Ettevõtte varade maht kasvas 2021. aastal 4,3 protsenti – 194,4 miljoni euroni. Varadest suurima osa moodustas kinnisvara, mida ettevõtte bilansis oli 164,2 miljoni euro väärtuses, olles aasta varasemaga suurenenud 7,6 protsendi võrra.

Aruandeaastal soetas Astri kinnisvara 4,6 miljoni euro eest, 2020. aastal aga 4,3 miljoni eest. Kui 2021. aastal ettevõte kinnisvara ei müünud, siis aasta varem müüdi kinnisvara 5,3 miljoni euro eest.

Müügitulu sai Astri peamiselt mitte-eluruumide üürist. 2021. aastal oli üüritulu 10,1 miljonit eurot, samas, aasta varem oli see 9,4 miljonit eurot. Aastane kasv oli seega 7,5 protsenti.

Keskmiselt töötas ettevõttes 2021. aastal täistööajaga 50 inimest, aasta varem oli töötajaid 40. Sealjuures kasvasid tööjõukulud aasta võrdluses 29,6 protsenti 1,6 miljoni euroni.

Dividende maksti 3 miljonit eurot, 2020. aastal dividende ei makstud.

AS Astri kuulub Astri ettevõtete gruppi, mille tegevusalaks on multifunktsionaalsete elukeskkondade, sealhulgas kaubandusliku kinnisvara arendamine ning üüri- ja haldamisteenuste osutamine.

Astri grupi ettevõtetele kuuluvad Balti Jaama Turg, Depoo ja Keskturg Tallinnas, Lõunakeskuse kaubanduspark Tartus, Astri ja Fama Keskused Narvas ning Pärnu Keskus Pärnus. Kokku on Astri grupi ettevõtete hallata ligi 200 000 ruutmeetrit pinda neljas Eesti linnas.

Ettevõtte suurimad tegelikud kasusaajad on Creditinfo andmeil 22,29 protsendiga Ülo Hage, 18 protsendiga Hannes Kirs, 15 protsendiga Väino Põllumäe ja 14 protsendiga Eve Toots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles