Ekspert soovitab ⟩ Vaata, kuidas oma kulusid kokku tõmmata

PM Majandus
Copy
Suur osa eestimaalastest ei suuda palga kõrvalt säästa.
Suur osa eestimaalastest ei suuda palga kõrvalt säästa. Foto: Arvo Meeks

Suur osa eestimaalastest elab endiselt palgapäevast palgapäevani, mis paneb eriti praeguse kiire hinnatõusu ajal küsima, kuidas paremini oma kulusid kontrolli all hoida. Nõu annab Luminori klienditeenuste juht Kaspar Kork.

Sageli on võimalik kulusid kokku hoida oma harjumusi üle vaadates ja neist kahjulikumatest loobudes.

«Tihtipeale ei teadvustata, et kõige rohkem söövad igakuist eelarvet just väikesed pidevad kulutused, mis võivad konto väljavõttel paista esmapilgul kahjutud, kuid kõikide summade kokku arvutamisel selgub siiski, et just need moodustavad suure osa igakuistest kuludest,» ütles Luminori klienditeenuste juht Kaspar Kork. Näiteks kui inimesel on harjumus osta iga tööpäeva hommikul kaasa 3,5 eurot maksev kohv, siis tähendab see aastas 890-eurost kulu.

Lisaks selgus sotsiaalministeeriumi tellimusel valminud värskest konjunktuuriinstituudi uuringust, et näiteks alkohol on üldise palgakasvu toel muutunud järjest kättesaadavamaks, mistõttu tarvitatakse seda rohkem. Samuti saaks piirata ka teistele kahjulikele või liialt kulukatele harjumustele, näiteks tubakatoodetele või topsikohvile, kuluvat raha.

Säästmine algab Korgi sõnul eesmärkide seadmisest. Üks lihtne ja mugav viis on kanda iga kuu alguses teatud summa teisele kontole kindla eesmärgiga, olgu selleks eesootav reis, uus kodu või midagi muud, millest ammu unistatud.

«Kui see eesmärk saab täidetud, on esimene ülesanne ehk kulutamise muster vähemalt esialgu murtud,» ütles Kork. See aga ei tähenda, et unistusi või eesmärke ei võiks olla veel – põhjuse raha kokkuhoiuks leiab alati.

Kokkuhoiu lihtsustamiseks võiks igaüks välja selekteerida, millised kulud on igakuiselt vältimatud ning mille arvelt oleks võimalik teadlikult kokku hoida. «Kui sa tead, kuhu raha läheb, on seda lihtsam ka suunata,» lisas Kork.

Siiski on rahaasjade kirjapanemine ja analüüsimine paljude jaoks tüütu ja aeganõudev protsess, mistõttu jääb esialgu hästi toimiv plaan sageli katki. Õnneks on järjest enam saadaval ka veebirakendusi, mis aitavad kuludel silma peal hoida.

Kaspar Kork jagab kolme soovitust.

  • Bilance – eestlaste loodud tasuta telefonirakendus, mida saab mugavalt pangakontoga ühendada ning mis aitab rahaasju paremini kontrolli all hoida.
  • Money Lover – tasuta telefonirakendus, mis jagab kulud erinevatesse gruppidesse, tänu millele on rahaasjadest kohe parem ülevaade.
  • Wallet – paljude eurooplaste lemmikäpp rahaasjade kontrolli alla saamiseks. Rakendusest on saadaval nii tasuta kui ka tasuline versioon ning see ühendub erinevate Eesti pankadega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles