Tallinna korterite üürihinnad võivad tõusta tänavu veel viiendiku võrra

BNS
Copy
Kallimate üürikorterite ostmisel küündib kuuüür kõrgelt üle 1000 euro, lisaks kommunaalmaksed. Pilt on illustratiivne.
Kallimate üürikorterite ostmisel küündib kuuüür kõrgelt üle 1000 euro, lisaks kommunaalmaksed. Pilt on illustratiivne. Foto: Scandium Living

Arco Vara kinnisvarabüroo analüütiku Mihkel Eliste sõnul jätkub aasta teises pooles Tallinna korterite müügi- ja üüriturul hinnakasv, elamispindade kasinam kättesaadavus aga langetab omakorda turuaktiivsust.

Esimesel poolaastal turuaktiivsus alanes. Kui mullune neljas kvartal oli Tallinna korteriturul viimaste aastate kõrgeima aktiivsusega, siis tänavu esimeses kvartalis võis täheldada tehingute arvu hooajalist taandumist. Teises kvartalis tehti Tallinna korteriturul 2754 ostu-müügitehingut, mida oli 20 protsenti rohkem kui eelmises kvartalis ning 7,7 protsenti enam kui 2021. aasta samal ajal.

«Veel esimeses kvartalis alanes tehingute arv võrreldes aastatagusega taas üle pika aja, kuid hooajaliselt on turuaktiivsuse kasvuvõimalused olnud piiratud juba eelmise aasta teisest kvartalist ning edasine turuaktiivsuse langus selle aasta jooksul jätkub,» rääkis Eliste.

Tänavu teise kvartali korteritehingute põhjal kujunes Tallinnas mediaankeskmiseks hinnatasemeks 2803 eurot ruutmeetrist, mis oli 11 protsenti kõrgem kui sellele eelnenud kvartalis ning 31 protsenti enam kui aasta tagasi. Veel möödunud aasta kolmandas kvartalis oli aastane hinnatõus 8,9 protsenti, neljandas kvartalis 10 ja tänavu esimeses kvartalis 17 protsenti, mille juures hinnakasvu kiirenemine on olnud otseses suhtes üleüldise tarbijahindade kasvu kiirenemisega.

«Uute korterite osakaalu suurenemise taustal hinnakasv sel aastal kiireneb, mis võib aasta teises pooles turul tegelikult toimuvast veidi lahkneda,» tõdes Eliste.

Hinnatõus võrreldes esimese kvartaliga siiski veidi aeglustus, mis annab märku, et see trend jätkub ka aasta teises pooles, lisas ta.

2022. aasta märtsis võis tema sõnul Tallinnas täheldada üüripakkumiste arvu vähenemist ligi kolmandiku võrra, mis on suuresti seletatav sõjapõgenike tulekuga, kuid üüripakkumiste edasine langus näis peatuvat juba aprillikuu teises pooles.

Üürihindade kasv tänavu kiireneb ning tõenäoliselt ületab ka üürijaskonna sissetulekute kasvu. Eliste prognoosib isegi üle 20-protsendilist hinnatõusu, sest lähikuudel Tallinna lähiümbruses ostuhuvi püsib ja ka üürimise aktiivsus suureneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles