Zelenskõi kutsus Euroopat üles karmistama sanktsioone Venemaale

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina Presidendi Pressiteenistuse Infoleht/EPA/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus esmaspäeval Euroopat üles vastama Venemaa gaasisõjale Moskva-vastaste sanktsioonide tugevdamisega.

 

«Täna kuulsime uusi gaasiähvardusi Euroopale. See on avatud gaasisõda, mida Venemaa peab ühtse Euroopa vastu,» ütles Zelenskõi, kes reageeris Gazpromi teatele Euroopasse suunatud gaasitarnete uuest kärpimisest.

Vene gaasihiid Gazprom teatas esmaspäeval, et kärbib alates kolmapäevast igapäevaseid gaasitarneid torujuhtme Nord Stream kaudu 33 miljoni kuupmeetrini päevas, mis on umbes 20 protsenti selle võimsusest.

Saksamaa valitsuse hinnangul ei ole gaasitarnete kärpimisele Nord Streami torujuhtme kaudu tehnilist õigustust. «Meie käsutuses teabe kohaselt ei ole tarnete vähendamiseks tehnilist põhjust,» ütles majandusministeeriumi pressiesindaja uudisteagentuurile AFP.

Euroopa sõltub suuresti Venemaa energiaressurssidest ja lääneriigid süüdistavad Moskvat energia kasutamises relvana kättemaksuks sanktsioonide eest.

«Venemaad ei huvita, mis inimestega juhtub, kuidas nad kannatavad – nälja tõttu, mis on tingitud blokeeritud sadamatest, talvekülmadest ja vaesusest või okupatsioonist. Need on lihtsalt terrori erinevad vormid,» seletas Zelenskõi. «Sellepärast tulebki vastu lüüa. Ärge mõelge, kuidas seal turbiini tagasi tuua, vaid tugevdage sanktsioone,» toonitas Ukraina president.

Zelenskõi hinnangul tuleb kiiresti lõpetada võimalikult palju kaubandussidemeid Venemaaga, sest iga selline side on Venemaa jaoks potentsiaalne survevahend.

«Euroopa gaasiväljapressimist, mis iga kuuga ainult süveneb, on terroririigile vaja selleks, et iga eurooplase elu pidevalt halvemaks muuta. Ja seda võib tegelikult vaadelda kui stiimulit, et Euroopa Liidu kaheksas sanktsioonipakett oleks palju kaalukam, kui hiljuti kinnitatud seitsmes,» lõpetas Zelenskõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles