Euribor nägi enam kui 20 aasta suurimat kukkumist

PM Majandus
Copy
Foto: Shutterstock

12 kuu euribor, mis on Eesti üks populaarsemaid eluasemelaenude viitemäärasid, langes esmaspäeval erakordselt palju.

 

Ühe aasta euribor langes esmaspäeval 1,04 protsendini võrreldes reedese 1,2 protsendiga ehk viitemäär langes päevasiseselt 0,16 protsendipunkti. Näiteks 200 000 euro suuruse hüpoteegi puhul, mille tagasimaksetähtaeg on 25 aastat, tähendaks see vähendamine keskmiselt umbes 20 euro võrra väiksemaid eluasemekulusid kuus.

See võib tunduda küll väiksena, kuid on igapäevases võrdluses suur kukkumine. Euribori ajaloos alates 1999. aasta algusest on viitemäär langenud kiiremini vaid kolmel päeval. Viimane ja tegelikult suurim selline päevane langus euribori ajaloos oli 18. septembril 2001, kui aastane euribor langes 0,209 protsendipunkti võrra, 3,799 protsendilt 3,59 protsendini.

Suur langus järgneb suurele tõusule

EKP otsustas eelmisel neljapäeval tõsta intressimäärasid koguni 0,50 protsendipunkti võrra, mida peeti üllatavalt suureks. Samal ajal teatas ka EKP, et tõstab sügisel uuesti intressimäärasid.

Otsus tõstis reedel üheaastase euribori hinda kohe 0,058 protsendipunkti võrra võrreldes neljapäevaga, mis oli samuti üks suuremaid euribori liikumisi, mida on aastakümnete jooksul nähtud. Seega on euribori ülisuur volatiilsus märk erakordsest ebakindlusest turgudel.

EKP ei saa siiski intressimäärasid lõputult tõsta. Üheks põhjuseks on Itaalia valitsus, kelle rahastamiskulud on juba tõusnud, sest EKP on ette näinud rahapoliitika karmistamist. Neljapäeval tõusis Itaalia 10-aastase võlakirja turukurss veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles