Nisu kallines Odessa sadamale tehtud raketirünnaku tõttu järsult

Erkki Erilaid
Copy
Venemaa laupäevane raketirünnak Odessa sadamale.
Venemaa laupäevane raketirünnak Odessa sadamale. Foto: ODESA CITY HALL PRESS OFFICE HAN

Londoni börsil tõusid nisufutuuride hinnad hommikul 4,6 protsenti ja Pariisis 1,7 protsenti. Kallinemine toimus Venemaa laupäevase raketirünnaku tõttu Odessa sadamale, mis leidis aset päev pärast Ukraina teravilja mereekspordi kokkuleppe saavutamist.

Nisu hind langes pärast eksporti võimaldava leppe saavutamist reedel üle 6 protsendi, 325 euroni tonnist, mis on madalaim tase alates veebruari algusest. Nüüd seab sadamarajatiste ründamine lepingu toimimise kahtluse alla.

Ukraina ametnikud teatasid, et hoolimata rünnakust, mis pälvis ÜRO, USA ja Euroopa Liidu kiire hukkamõistu, jätkavad nad endiselt plaane mereekspordi taastamiseks. Siiski oli rünnak karm meeldetuletus riskidest kaubasaatjatele ja kindlustusandjatele Venemaa sõjategevuse ohtudest ja sellest, et venelaste sõnu ei saa uskuda.

Ukraina teatas nädalavahetusel, et raketid ei tabanud õnneks sadama viljahoidlat. Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja väitis, et raketid hävitasid Odessa sadamas Ukraina sõjalise taristu rajatise.

Ukraina jätkab siiski praegu Odessa, Tšornomorski ja Pivdennõi sadamate ettevalmistamist terevilja mereekspordi jätkamiseks. Samas näevad analüütikud, et ebakindlus turgudel jätkub. «Laupäeval toimunud rünnak Odessale tekitab kahtlusi sadama tegevuse taastumises,» rääkis üks Agriteli analüütik Bloombergile. «Turg jääb paratamatult väga närviliseks uute võimalike raketirünnakute ohu tõttu.»

Lisaks nisule kallinesid börsidel ka mais ja sojaoad.

Viljalepet, mille Moskva ja Kiiev reedel heaks kiitsid, aitasid sõlmida Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja ÜRO peasekretär António Guterres, kes mõistis juba laupäeval Venemaa raketirünnaku Odessa merekaubasadamale ühemõtteliselt hukka.

«Neid tooteid on hädasti tarvis ülemaailmse toidukriisi lahendamiseks ja miljonite abivajavate inimeste kannatuste leevendamiseks kogu maailmas,» rääkis Guterres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles