GRAAFIK Ericsson Eesti käive järjest kahaneb (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Ericsson Eesti Tallinna tehas.
Ericsson Eesti Tallinna tehas. Foto: Madis Veltman

Kunagine Eesti miljardifirma Ericsson Eesti käive on võrreldes selle hiilgeaegadega märkimisväärselt kahanenud, samas kasum on viimastel aastatel kasvamas.

Kuuel aastal (2011 kuni 2016) oli Ericsson Eesti käive üle miljardi euro, ulatudes 2014. aastal maksimaalselt 1,363 miljardi euroni.

Eelmisel aastal teenis maailma ühe juhtiva mobiilivõrkude tootja siinne tütarettevõte tulu 534 miljonit eurot, mis oli 2020. aastaga võrreldes 13 ja tippajaga tervelt 61 protsenti vähem.

Samas on ettevõte muutunud kasumlikumaks. Kasum on kasvanud kolm aastat järjest – eelmise aasta kasum kasvas tervelt veerandi võrra, ulatudes üheksa miljoni euroni.

Ericsson Eesti on viimastel aastatel muutnud strateegiat ning tootmise asemel on keskendunud arendustegevusele. Strateegia kohaselt industrialiseeritakse Tallinnas Ericssoni uuemad tooted ja neid toodetakse siin kuni küpseks saamiseni. Seejärel läheb nende tootmine allhanketehasesse, kirjutatakse ettevõtte eelmise aasta majandusaruandes.

Suurem osa Ericsson Eesti tuludest saadakse müügist Rootsi (485 miljonit euro), Eestisse müüdi toodangut 17 miljoni euro väärtuses.

2020. aastal maksis Ericsson Eesti emafirmale viis miljonit eurot dividende, eelmisel aastal aga omanikutulu ei maksnud.

Eelmise aasta lõpu seisuga oli ettevõttel üle 1700 töötaja.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles