Euroopa Keskpanga juhi pöördumine: euro jääb stabiilseks vääringuks (5)

Postimees
Copy
Christine Lagarde
Christine Lagarde Foto: WOLFGANG RATTAY/Scanpix

Intressimäärade tõstmine on märgiline samm liikumisel aeglasema inflatsiooni poole, kirjutab Euroopa Keskpanga juht Christine Lagarde alljärgnevas pöördumises eurooplastele.

Inflatsioon on liiga kiire. Venemaa algatatud sõda Ukrainas on tõstnud energia- ja põllumajandustoodete hindu. Hindu kergitab ka materjalide, seadmete ja töötajate puudus tulenevalt pandeemiast. See mõjutab inimesi ja ettevõtteid kogu euroalal, eriti aga madala sissetulekuga rühmi.

Inflatsiooni tõukavad tagant tegurid, millest suurt osa ei saa keskpangad kontrollida, kuid nad saavad tagada, et inflatsioon ei muutuks püsivaks. See võib juhtuda, kui hinnad tõusevad kõigis majandussektorites ja inimestel tekib kiirema inflatsiooni ootus. Nii võib välja kujuneda sarnane palga-hinnakasvu spiraal, mille tulemusena on varasematel aegadel inflatsioon kontrolli alt väljunud.

Sel põhjusel tegime Euroopa Keskpanga nõukogus neljapäeval otsuse tõsta euroala intressimäärasid 0,5 protsendipunkti võrra, lõpetades seega kaheksa aastat kestnud negatiivsete intressimäärade perioodi. Oleme ühiselt võtnud kohustuse tagada inflatsiooni naasmise keskpikas perspektiivis 2% tasemele.

Intressimäärasid tõsteti seega esimest korda 11 aasta jooksul. Ometi on see üksnes kõige hiljutisem samm nende erimeetmete rakendamisel, mida oleme pidanud üksteisele järgnevate kriisidega võitlemiseks võtma. See protsess algas eelmise aasta detsembris, kui teatasime, et lõpetame oma pandeemiaaegse võlakirjade ostu kava, mis aitas euroalal COVID-19 kriisi majanduslike tagajärgedega toime tulla. Eelmisel kuul peatasime veel üle võlakirjade ostu kava, mille algatasime 2015. aastal seoses euroala ohustanud deflatsiooniga, mis võib olla sama kahjulik kui kiire inflatsioon.

Inflatsioon naaseb edaspidi 2% tasemele

Nende meetmetega ütleme ettevõtjatele, töötajatele ja investoritele selgelt, et inflatsioon naaseb keskpikas perspektiivis 2% tasemele. Meie meetmed mõjutavad juba intressimäärasid kogu euroalal ja see aitab juhtida majandust suunas, mis viib tagasi stabiilsete hindade juurde.

Euro on olnud ja on ka edaspidi stabiilne vääring. EKP on sellele pühendunud. See on meie ülesanne, mida ka täidame.

Me jätkame intressimäärade tõstmist seni, kuni see on vajalik inflatsiooni naasmiseks seatud tasemele. Me tunnistame ka, et Euroopa seisab silmitsi suure ebakindlusega, mis tuleneb muu hulgas sõjast ja energiahindadest. Kuna majandus areneb ja reageerib nii välistele kui ka sisemistele probleemidele, vaatab EKP nõukogu olukorra edaspidi läbi ja teeb laekuvate andmete põhjal otsuse, milline on õige tempo järgmiste sammude astumisel.

Poliitika ülekandumine peab toimuma korrakohaselt kogu euroalal

EKP suunab rahapoliitikat 19 riiki – ja peagi 20 riiki – hõlmavas rahaliidus. Seetõttu kandub meie poliitika mõju 19 finantsturu kaudu edasi kodumajapidamistele ja ettevõtetele. Kiire inflatsiooni käsitlemiseks kõikjal euroalal peame kindlustama oma poliitika korrakohase ülekandumise kõigis euroala riikides. Selleks oleme välja töötanud uue vahendi, nn rahapoliitika ülekandemehhanismi kaitse instrumendi (TPI). See kaitseb meie rahapoliitika ühtsust ja aitab seega meil tagada, et hinnad püsivad keskpikas perspektiivis stabiilsena.

Euro ühendab 340 miljonit inimest. See on olnud ja on ka edaspidi stabiilne vääring. EKP on sellele pühendunud. See on meie ülesanne, mida ka täidame.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles