Inimesed vajavad üha enam toimetulekutoetust

Copy
Sendid.
Sendid. Foto: Lennart Rikk

Tallinnas on toimetulekutoetust 2022. aasta kuue kuuga makstud 5,7 miljonit eurot, möödunud aastal samal ajal maksti toetust 2,4 miljonit eurot.

Sellel aastal on esitatud 15 044 taotlust ja abi saanud peresid on 6096. Mullu samal ajal oli toetuse taotlusi esitatud 8111 ja peresid oli 1943. Nii on võrreldes eelmise aastaga makstud 3,3 miljonit enam toetusi, taotlusi on esitatud kaks korda rohkem (6933 avaldust enam) ja toetust saanud peresid on ligi kolm korda ehk 4153 võrra rohkem.

Tallinna abilinnapea Betina Beškina märkis, et toimetulekutoetuse saajate arvu kasv oli prognoositav ja peamine põhjus ei ole üksnes Ukrainast saabunud sõjapõgenikud. «Üks tegur on kindlasti möödunud aastast kasvanud elektri- ja küttehinnad, sellest tingitud üldine elukallidus, ja teisalt, 2022. aastast tõstsime Tallinnas ka toimetulekutoetuse maksmisel arvesse võetavate eluasemekulude piirmäärasid. Nii tekkis aasta algusest inimestel, kes varem elasid näiteks toimetulekutoetuse piirimail, õigus ja võimalus toetusele,» tõdes Beškina. «Ei ole kahtlustki, et hinnatõus mõjutab kõiki, aga eeskätt halvendab see vähekindlustatud inimeste olukorda.»

Mis on toimetulekutoetus?

Toimetulekutoetus on rahaline abi puuduses inimesele või perele, mis tagab minimaalsed vahendid igapäevaseks eluks (toit, ravimid, riided, eluasemekulud jms) ning mida taotletakse kohalikust omavalitsusest. Toimetulekutoetust on õigus saada inimesel või perel, kelle kuu netosissetulek pärast eluasemekulude mahaarvamist on alla kehtestatud toimetulekupiiri. 2022. aasta 1. juunist on toimetulekupiir pere esimesele või ainsale liikmele 200 eurot, igale järgnevale täiskasvanud pereliikmele 160 eurot ja igale alaealisele lapsele 240 eurot.

Toetuse saamiseks tuleb abivajajal esitada hiljemalt kuu viimaseks tööpäevaks sotsiaalhoolekande osakonnale, kelle territooriumil tegelikult elatakse (sissekirjutus ei ole seejuures oluline). Avaldusele tuleb lisada eluruumi kasutamise õigsust tõendav dokument (omandit tõendav dokument või üürileping), jooksval kuul maksmisele kuuluvad eluasemekulude arved (üüriarve, elekter, gaas jms) ning elamispinnal elavate pereliikmete sissetulekuid tõendavad dokumendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles