Gaas voolab jälle läbi Läänemere: Nord Stream 1 alustas taas tööd

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Sakslased ei taha oma head õnne uskuda: juba kirjutab sealne meedia murelikult, et ei tea, kui kaua seda gaasi Venemaalt tuleb ja kui palju.
Sakslased ei taha oma head õnne uskuda: juba kirjutab sealne meedia murelikult, et ei tea, kui kaua seda gaasi Venemaalt tuleb ja kui palju. Foto: Markus Schreiber

Pikk küüntenärimine sai Lääne-Euroopas lõpu: eile hakkas gaas mööda Nord Stream 1 gaasitoru taas Euroopasse voolama.

Nii palju kui sel suvel pole eurooplased vist kunagi energeetikast kuulma pidanud: kolmapäeval tuli Euroopa Komisjoni energiasäästu plaan, mis kätkes endas väga tumedaid prognoose. Selles valmistuti otsesõnu olukorraks, kui Venemaalt enam gaasi Euroopasse ei liigu. Üleeile oli ka kõik lahtine, sest Nord Stream 1 gaasitoru oli hooldustöödeks suletud ja iseäranis sakslased kartsid, et seda ei avatagi kunagi.

Seda suurem oli eile kergendus, kui Nord Stream 1 gaasitoru avati ning Saksamaa kinnitas, et gaas jõuab nendeni.

Vene-Saksa gaasitoru suleti 11. juulil iga-aastasteks hooldustöödeks. Saksa ametnikud olid Ukraina sõjaga seotud pingete kasvades kartnud, et toru, mis annab kolmandiku riigi gaasivarustusest, ei pruugita taasavada.

Euro asus teate peale tõusma: hommikul kerkis euro dollari suhtes 0,3 protsenti ja jõudis 1,02 dollari tasemele. Päeva edenedes tabas ühisraha jälle langus – investorid ootavad tänast Euroopa Keskpanga intressimäärade tõstmise otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles