Jüri Ratas: erakorralist pensionitõusu tuleb suurendada

Copy
Keskerakonna esimees Jüri Ratas.
Keskerakonna esimees Jüri Ratas. Foto: Remo Tõnismäe

Eesti Keskerakonna esimehe Jüri Ratase sõnul ei saa Vabariigi Valitsus erakordselt kõrge inflatsiooni tingimustes piirduda vaid energiatoetuste meetmetega ning kavandatava peretoetuste tõstmise kõrval tuleb tähelepanu pöörata ka eakatele.

«Eelmise aasta kevadel sõlmitud kokkuleppe kohaselt tõuseb pension 2023. aasta 1. jaanuaril erakorraliselt 20 euro võrra. Vahepealse aja jooksul on aga palju juhtunud ja Eestimaa inimesed seisavad silmitsi rekordilise hinnakasvuga. Seepärast teen ettepaneku suurendada erakorralist pensionitõusu 50 euroni, mis tõstaks keskmise vanaduspensioni ligi 650 euroni. Sellele lisandub iga-aastane indekseerimine. Eakad on üks haavatavamaid ühiskonnagruppe ja me ei tohi neid jätta hinnatõusu meelevalda,» lausub Jüri Ratas.

Täna Keskerakonna Viljandimaa piirkonna liikmetega kohtunud Jüri Ratase sõnul on Keskerakond ainsa erakonnana aastate jooksul erakorralise pensionitõusu eest seisnud. «Aastast 2004 kuni tänaseni on pensione erakorraliselt tõstetud seitsmel korral ja 18 aasta jooksul on Keskerakond olnud kuuel korral erakorralise pensionitõusu otsustaja. 2016. aastal oli keskmine vanaduspension 396 eurot, Keskerakonna valitsusvastutuse ajal oleme seda koos indekseerimisega tõstnud 595 euroni.»

Jüri Ratas lisab, et Keskerakonna initsiatiivi tulemusel tõuseb tänavu üksi elava pensionäri toetus seniselt 115 eurolt 200 euroni. Seda makstakse oktoobris neile pensionäridele, kes elavad rahvastikuregistri andmetel üksi ja kelle igakuine kättesaadav pension on väiksem kui 669 eurot.

«Keskerakonna valitsuses oleku ajal võttis Riigikogu vastu eelnõu, mis näeb ette kehtestada alates tuleva aasta 1. jaanuarist pensioniealistele inimestele tulumaksuvabastus sõltumata vanaduspensioniealise tulu suurusest," täiendab Jüri Ratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles