Uue sanktsioonipaketiga keelatakse ka Vene kulla import

BNS
Copy
ELi välisministrid 18. juulil Venemaa vastaseid sanktsioone arutamas
ELi välisministrid 18. juulil Venemaa vastaseid sanktsioone arutamas Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Neljapäeval, 21. juulil võttis Euroopa Liit vastu uue sanktsioonipaketi, uute meetmetena keelatakse kulla import Venemaalt, laiendatakse ekspordipiiranguid ning lisatakse piirangute alla täiendavaid isikuid ja üksusi.

Euroopa Liidu Nõukogu on varasemalt kehtestanud kuus mahukat sanktsioonipaketti vastusena Venemaa sõjalisele agressioonile Ukrainas. Uues paketis täpsustatakse ja parandatakse varasemalt vastu võetud määruste sõnastusi, lisatakse mõned erandid ning uusi piiravaid meetmeid. Pakett sisaldab Venemaalt kulla ja kuldehete impordi keeldu, mis on Venemaa suurim ekspordiartikkel peale energiasektorit. Laiendatakse ka ekspordikeelu nimekirja, et veelgi tugevamalt takistada Venemaa Föderatsiooni militaar- ja kaitsevõimekuse arendamist, teatas välisministeerium.

Sanktsioonide nimistusse lisatakse 48 inimest ja üheksa juriidilist üksust, kes on olnud seotud Venemaa sõjategevusega Ukrainas, sealhulgas osalenud sõjakuritegudes. Eesti ettepanekul lisatakse paketti oluline erand ohtlike kemikaalide suhtes, et vältida ohtu nii keskkonnale kui ka inimestele. Ettevõtetest karmistatakse veelgi Sberbankile juba kehtestatud piiranguid.

«Venemaa-vastaste sanktsioonidega jätkamine on hädavajalik Venemaa lakkamatuks survestamiseks, see on Eesti välispoliitika vaatepunktist nii väärtuseline kui ka eksistentsiaalne küsimus,» rõhutas välisminister Urmas Reinsalu pressiteates.

«Pean väga oluliseks, et kehtestaksime ka keelu torujuhtme kaudu veetavale Vene naftale ja lõpetaksime gaasi ostmise. Jätkata tuleb sanktsioonide kehtestamist suurimatele Vene pankadele, ettevõtetele ja isikutele,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles