Ekspert selgitab: miks ei tasu kodulaenu tagasimaksmisega kiirustada? (1)

Copy
Rahakott. Tarbijate ostujõud kahaneb kiiresti.
Rahakott. Tarbijate ostujõud kahaneb kiiresti. Foto: Urmas Luik

Kuigi kümnete või sadade tuhandete eurode suurune kodulaen võib paljude inimeste jaoks olla kohustus, mille tahaks kiiresti kaelast ära saada, pole kodu ostmiseks võetud laenu kiire tagasimaksmine enamjaolt majanduslikult otstarbekas, rääkis Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane.

Kuna kodulaen on reeglina inimeste suurim finantskohustus, on soov sellest kiiresti vabaneda mõistetav. Sageli suureneb see tahtmine inimese sissetuleku kasvuga või näiteks suurema summa pärimisega. Rebase sõnul tuleb aga enne kodulaenu ennetähtaegset tagasimaksmist teha korralikud arvutused, et veenduda, kas see ikka on rahaliselt mõttekas.

«Kodulaenu peetakse odavaks laenuks ning seetõttu võib selle kiire tagasimaksmise asemel olla kasulikum tekkinud lisaraha näiteks hoopis investeerida,» ütles Rebane. «Kusjuures sama soovitust jagavad agaralt ka investeerimises kogenud suunamudijad. Kui suudad investeerimisega teenida kodulaenu intressist suuremat protsenti, siis oled juba võitnud,» lisas ta.

Kodulaenu intress on viimased kümmekond aastat olnud paari protsendi suurune ning euribor on olnud pikalt lausa negatiivne. Kui aga vaadata võrdluseks näiteks USA 500 suurima ettevõtte aktsiaid koondavat indeksit, siis selle ajalooline tootlus on olnud lausa kümme protsenti.

Olukord on mõnevõrra küll muutumas, sest Euroopa Keskpank otsustas suve hakul inflatsiooni pidurdamiseks tõsta euribori 0,25 protsendi võrra ning lubas järgmise intressitõusu teha septembris. Analüütikud prognoosivad, et euribor võib selle aasta lõpuks tõusta ühe protsendini ja järgmise aasta lõpuks isegi kahe protsendini.

«Mõistetavalt võib see kodulaenu omanikke murelikuks muuta, kuid tasub välja arvutada, kui palju laenumakse tegelikult kasvab,» ütles Luminori eraisikute panganduse juht. «Üsna suure tõenäosusega võib selguda, et midagi hullu polegi ja oma lisasissetulekute investeerimine laenu ennetähtaegse tagasimaksmise asemel on endiselt kasulikum.»

Samas nentis Rebane, et osa inimestele on laen emotsionaalselt häiriv ning soov võimalusel see varem tagasi maksta on sellisel juhul igati mõistetav.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles