Gaasinappus hammustab Euroopat valusalt

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kümmekond Euroopa riiki on juba pidanud arvestama Vene gaasitarnete kärpimisega ning Euroopa Liidu ametnike sõnul võib olla tõenäoline ka Vene gaasitarnete täielik peatamine. 
Kümmekond Euroopa riiki on juba pidanud arvestama Vene gaasitarnete kärpimisega ning Euroopa Liidu ametnike sõnul võib olla tõenäoline ka Vene gaasitarnete täielik peatamine. Foto: Andre M. Chang/Zuma/Scnapix

Euroopa Liit ootab hirmuga sügist ja on teinud seni pretsedenditu sammu: kõik liikmesriigid saavad karmi käsu energiat kokku hoida. Kui muidu on sellised protsessid demokraatlikud ja peavad läbima parlamendi, siis seekord võetakse riikidelt vetoõigus ära: säästa või saad trahvi!

Kolmapäeval tabas Euroopa Liidu riike see, millest Brüsseli koridorides juba nädalaid sahistati: Euroopa Komisjon tuli välja käsulauaga: kõik riigid peavad järgmise kahe aasta jooksul oma gaasitarbimist 15 protsenti vähendama. Esialgu kestab niinimetatud vabatahtlik vähendamine alates tänavu augustist kuni järgmise aasta märtsi lõpuni. 26. augustil peab dokument saama liikmesriikide ministrite allkirjad, väljaanne Politico nimetab seda kummitempliks, sest selle kava juures ei ole mingit arutamist: liikmesriikidel puudub siin vetoõigus ja parlamendist see plaan ka läbi käima ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles