Kinnisvara hinnaralli sai läbi: Rootsis kukkusid järsult korterite hinnad

Erkki Erilaid
Copy
Kinnsivara on kiiresti kallinenud ka Eestis. Pildil kinnisvaraarendus Mai elamurajoonis, Pärnus.
Kinnsivara on kiiresti kallinenud ka Eestis. Pildil kinnisvaraarendus Mai elamurajoonis, Pärnus. Foto: Mailiis Ollino

Analüütikud on juba varem prognoosinud selle aasta lõpuks kinnisvara odavnemist. Paistab, et nende ennustused hakkavad täide minema – Stockholmis kukkusid kodude hinnad kvartaliga üle 8 protsendi.

Rootsi tulikuum eluasemeturg näib olevat selgelt jahtunud. Analüüsifirma Valueguard andmetel langesid kodude hinnad juunis ligi neli protsenti. Suurim langus on toimunud Stockholmis, kus korterite hinnad on kvartaliga odavnenud 8,2 protsenti.

Langust on näha nii ühepereelamute kui ka korterelamute hindades ja see on kiireim alates 2017. aasta sügisest, vahendas Ilta-Sanomat.

Koroonapandeemia alguses hakkasid Rootsis eluasemehinnad kiiresti kerkima, mullu koguni enam kui kümnendiku võrra.

Eluasemelaenuandja SBAB ökonomist Claudia Wörmann toob välja, et hinnalanguse taust on osaliselt siiski hooajaline, kuna juuni on eluasemeturul traditsiooniliselt nõrk kuu ja seetõttu ei tohiks seda ületähtsustada.

Sesoonseid muutusi arvesse võttes on kogu riigi hinnalangus 2,2 protsenti. «Aga sellele, kes alles müümas on, tekitab hinnalangus muidugi stressi, kui ta ei saa korteri eest summat, mida ootas, või saab vähem, kui naaber hiljuti sai,» ütles Wörmann.

Edasist kinnisvaraturu arengut on Wörmanni sõnul raske ennustada, sest see sõltub intressimäärade, inflatsiooni ja tööhõive arengust. «Inimesed ei saa oma korterivahetust lõputult edasi lükata,» märkis ta. «Pärast langust olukord ilmselt stabiliseerub, kuid tõenäoliselt madalamal tasemel kui pandeemia ajal, mil hinnad tõusid hämmastaval moel.»

Svensk Fastighetsförmedlingi asepresident Erik Wikander arvas, et hinnakorrektsioon pole ootamatu, vaid pigem eluterve reaktsioon eluasemeturul. «Isegi kui hinnad langeksid 15 protsenti, oleksid need kõrgemad kui enne pandeemiat.»

Tema sõnul tuleks pandeemiaeelset taset võtta suunanäitajaks, sest siis oli hinnatase õigustatum.

Financial Times kirjutas eile, et analüütikud ootavad selle aasata lõpuks kinnisvara odavnemist mitmel pool maailmas. Kuna majanduslanguse oht on suur ja laenuraha kallineb, siis kukuvad ka kinnisvara hinnad ja suurem on langus seal, kus tõus oli kiirem. Näiteks Kanadas prognoositi 20-, Austraalias 15-, Roots 10- ning Suurbritannias ja USAs 5–10-protsendilist kinnisvara odavnemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles