EL plaanib gaasitarbimise 15-protsendilist kärbet juba augustis (1)

Erkki Erilaid
Copy
Nord Stream 1 gaasijuhe Lubminis, Saksamaal.
Nord Stream 1 gaasijuhe Lubminis, Saksamaal. Foto: Hannibal Hanschke

Euroopa Liit kavatseb Vene gaasitarnete katkestuste tõttu juba alates augustist teha liikmesriikidele ettepaneku maagaasi tarbimise vabatahtlikuks 15-protsendiliseks vähendamiseks.

Bloombergi andmetel seisab tarbimise vähendamise kava määruses, mille Euroopa Komisjon (EK) kavatseb täna avalikustada. Tarbimist soovitakse vähendada, et majandused tuleksid toime juhul, kui Venemaa oma gaasiekspordi Euroopasse täielikult peatab.

Asjaga kursis oleva ELi diplomaadi sõnul hõlmaks meede ka kohustuslikku kärbet, juhuks kui olukord veelgi halveneb ja vabatahtlikust tarbimisest loobumisest enam ei piisa.

Kava «Säästa gaasi turvaliseks talveks» raames soovitab komisjon meetmeid, mis hõlmavad kütte ja jahutuse vähendamist, aga ka turupõhiseid otsuseid. EK esialgse analüüsi kohaselt võib karmi talve korral ELi sisemajanduse kogutoodang väheneda energiakriisi tõttu 1,5 protsenti.

Eelarvevolinik Johannes Hahn ütles teisipäeval, et komisjon eeldab, et Venemaa ei jätka tarneid läbi torujuhtme Nord Stream 1, mis on selle kuu algusest hoolduse tõttu suletud, pärast tööde lõppu enam varasemas mahus. Juba enne hoolduse algust töötas torujuhe umbes 40-protsendise võimsusega.

Gazpromi tarnete piiramine on mõjutanud 12 liikmesriiki ja ajendanud Saksamaad tõstma gaasiohu hoiatuse teisele tasemele. EK andmetel jäid Venemaalt pärit gaasivood juba juunis 30 protsendi võrra 2016.–2021. aastate keskmistele alla.

EK meede vajab liikmesriikidelt heakskiitu, mida komisjon võib taotleda järgmisel nädalal liikmesriikide energiaministrite erakorralisel koosolekul. Mitu riiki on seni kohustuslike kärbete vastu, väites, et nende valitsustel on juba hädaolukorra lahendamise plaanid olemas ja nad vähendavad nõudlust, olenemata sellest, kas EL neid selleks kohustab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles