Vene energiamanipulatsioon surub euro kurssi veel madalamale

Erkki Erilaid
, toimetaja
Copy
Euro maksis eile 1,01 dollarit, mis on aasta algusest 12 protsenti vähem.
Euro maksis eile 1,01 dollarit, mis on aasta algusest 12 protsenti vähem. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Odav euro, mille kurss saavutas eelmisel nädalal korraks pariteedi USA dollariga, kasvatab küll Euroopa ettevõtete konkurentsivõimet, kuid tarbijatele teeb see paljud importkaubad kallimaks. Analüütikud hoiatavad, et euro jaoks võib olukord veel palju hullemakski minna, sest Venemaa gaasitarnete edasised häired võivad viia euro kursi 0,9 dollarini ehk kümnendiku praegusest odavamaks.

Kui viimased paarkümmend aastat oli euro dollarist tugevam, siis tänavune aasta kujuneb ilmselt Euroopa ühisrahale selle 23-aastase ajaloo üheks halvimaks. Uuringufirma MLIV Pulse hiljutine küsitlus näitas, et 792 valuutaturu eksperdist eeldab 69 protsenti, et euro odavneb 0,9 dollarini, ja vaid 16 protsenti julges ennustada, et lähima poole aastaga õnnestub Euroopa majandusel ning koos sellega ka ühisrahal kriisist väljuda, vahendas Bloomberg.

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul on euro nõrkuse taga mitu tegurit. «Intressimäärade järsk tõstmine USAs on kergitanud dollari atraktiivsust investorite silmis,» selgitas ta. «Võimalikud gaasitarnete tõrked Venemaalt on samas suurendanud majanduslanguse tõenäosust euroalal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles