Energiaagentuur hoiatab: Euroopa pingutustest Vene gaasita talv üle elada ei piisa (4)

Copy
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne.
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne. Foto: LEE SMITH

Euroopa püüdlustest tarnijate mitmekesistamisel ei piisa, et talv Vene gaasita üle elada, hoiatas esmaspäeval Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) juht, kutsudes üles astuma viivitamatult samme nõudluse vähendamiseks.

IEA direktor Fatih Birol kommenteeris asja pärast seda, kui Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen allkirjastas Bakuus energialepingu, mille kohaselt Aserbaidžaani gaasi tarned lähiaastatel kahekordistuvad.

Kuid Birol tõdes IEA avaldatud artiklis: «Ainult mitte-Vene allikatest pärit gaasile lootmisest kategooriliselt ei piisa – need tarned ei ole lihtsalt saadaval koguses, mida on vaja Venemaalt saamata jäävate tarnete asendamiseks.»

«See on nii isegi siis, kui gaasitarned Norrast ja Aserbaidžaanist liiguvad maksimaalses mahus, kui tarned Põhja-Aafrikast jäävad mulluse taseme lähedale, kui kodumaine gaasitootmine Euroopas jätkab viimaseid suundumusi ja kui LNG sissevool suureneb sarnasel rekordmääral kui tänavu esimesel poolaastal,» lisas ta.

Euroopa ootab sel nädalal, kas Venemaa jätkab gaasitarneid Gazpromi gaasijuhtme Nord Stream 1 kaudu, mille 10-päevane plaaniline hooldus peagi lõpeb.

Euroopa on püüdnud importida rohkem veeldatud maagaasi (LNG), et asendada osa Venemaa gaasist, kuid tankeritelt mahalaadimiseks on piiratud arv terminale ja ka tarned on piiratud.

Kuigi EL pole kehtestanud Venemaa maagaasile seoses Moskva invasiooniga Ukrainasse sanktsioone, on EL püüdnud kärpida importi, et vähendada sõltuvust Moskvast.

Venemaa on viidanud erinevatele põhjustele lääne energiatarnete vähendamiseks.

Euroopa riigid tahavad nüüd näha gaasivoo jätkumist Nord Stream 1 torujuhtme kaudu neljapäeval, kui kompressorite hooldus peaks lõppema.

«Euroopa on sunnitud töötama pidevas ebakindluses seoses Vene gaasitarnetega ja me ei saa välistada täielikku katkestust,» ütles Birol.

Tööstusriike energiapoliitika vallas nõustava IEA juht nimetas Moskva viimaseid samme maagaasivoogude kahandamisel Euroopasse ... karmiks hoiatuseks Euroopa Liidule.

IEA analüüsi kohaselt peavad ELi riigid järgmise paari kuu jooksul täitma oma reservid 90 protsendini, et talv puudujäägita üle elada.

Isegi kui Nord Stream naaseb võrku ja tarnib järgmistel kuudel tavapäraseid koguseid, tuleks IEA hinnangul säästa ja ladustada veel 12 miljardit kuupmeetrit gaasi, mis võrdub 130 veeldatud maagaasi tankeri saadetisega.

«Selle 90-protsendise taseme saavutamine on endiselt võimalik, kuid Euroopa peab tegutsema kohe ja kasutama iga allesjäänud päeva,» ütles Birol.

«Olen eriti mures eelseisvate kuude pärast,» lisas ta.

IEA soovitab võimaluse korral elektritootmine maagaasilt muudele kütustele üle viia, kärpides samas elektrinõudluse vähendamiseks hoonete kliimaseadmete kasutamist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles