Kinnisvarainvesteeringud langesid II kvartalis pea 20 protsenti

BNS
Copy
Tõusvate ehitushindade tõttu on uute projektide arv ja maht langustrendis.
Tõusvate ehitushindade tõttu on uute projektide arv ja maht langustrendis. Foto: Teele Toova

Kinnisvarale spetsialiseerunud nõustamisettevõtte Colliersi teise kvartali Baltikumi kinnisvaraturu ülevaate järgi langesid investeeringud kinnisvarasse Eestis esimese kvartali 95 miljonilt eurolt 80 miljonile eurole ning nõudlus näib olevat langustrendis.

Üle poole investeerimistegevusest toimus seejuures tööstuskinnisvara segmendis. Muu hulgas omandas Capitalica kahest uusehitisest koosneva logistikakompleksi Jüri tööstuspargis, Direct Invest omandas laokompleksi Iru tööstuspargis ning müügi ja tagasiliisingu tehingu tulemusel sai Saku Metalli Rae valla valduse omanikuks Titanium, selgus Colliersi raportist.

Büroode segmendis olid suuremad tehingud Pärnu maantee 132 büroohoone müük Colonnale ja Telia endise Sõle tänava kontori müük EKE-le.

Tallinnas arendatakse kontoripindu jätkuvalt aktiivselt – juunis oli 18 projekti raames kokku ehitusjärgus 165 800 ruutmeetrit üüritavat pinda. Ehitushindade tõus mõjutab aga endiselt tugevalt üürihindu ja ka edasisi arendusplaane. Siiski alustati teises kvartalis Ahtri 6 kinnistul lammutustöödega, et sinna rajada US Real Estate arendatav Golden Gate büroohoone.

Kontoripindade nõudlust veavad Colliersi sõnul ettevõtete kolimised ja laienemine IKT, plokiahela, advokaadibüroode ja tervise valdkondades. Kuigi mitmed ettevõtted on teatanud oma tegevuse kärpimisest Eestis, püsib vabade kontoripindade osakaal 7 protsendi ümber.

Eesti kaubanduspindade arendus on vastupidiselt jätkuvalt väheaktiivne – turule pole tulnud ühtegi uut projekti ja tänavu pole märkimisväärseid arendusi ka oodata. Kaubanduskeskused jätkavad aga oma üürnike mitmekesistamist: Viru Keskus avas ilu- ja tervisekeskuse Ilusfäär ja toidutänava, Nautica üürnike hulka lisandusid Rademar ja Jysk ning Kristiine Keskuses on aasta lõpuks plaanis avada 2000-ruutmeetrine MyFitnessi spordiklubi.

Tänu varem kavandatud üürnikevahetustele, aga ka parenenud külastatavusele ja käibekasvule on Colliersi hinnangul selgelt näha kaubanduskeskuste vabade pindade vähenemist.

Tööstuskinnisvara arendus on Tallinnas ja Tallinna äärelinnades samuti aktiivne – juunis oli ehitusjärgus 28 projekti, kokku ligi 150 000 ruutmeetrit, sealhulgas mitu projekti lõpufaasis. Samas on tõusvate ehitushindade tõttu uute projektide arv ja maht langustrendis ning üürnikud vaatavad üha enam juba olemasolevate ja vanemate hoonete poole või uuendavad oma praeguste asukohtade üürilepinguid kõrgemate hindadega.

Ehitusjärgus kontorladusid on 14 projekti raames kokku 67 100 ruutmeetrit, kuigi ka selles segmendis näib nõudlus vähenevat.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles